Značajan dio djetetove visine određen je njihovim genetskim naslijeđem, pri čemu čimbenici kao što su visina roditelja, obiteljska povijest i etnička pripadnost igraju ključnu ulogu. Međutim, genetika ne daje potpunu sliku i drugi čimbenici dolaze u igru, uključujući okolišne i psihološke aspekte.

Emocionalno blagostanje
Emocionalno blagostanje ključno je za sprječavanje zaostajanja u rastu, rekao je za Sky News profesor Barry Bogin, biološki antropolog sa Sveučilišta Loughborough koji gotovo pet desetljeća proučava ljudski rast. Prema profesoru Boginu, nepokazivanje ljubavi prema voljenima, posebno djeci, može prouzročiti "toksični emocionalni stres" koji može naštetiti tijelu tako da blokira hormone potrebne za rast i visinu.

Osigurajte stabilno okruženje
Dosljednost i stabilnost ključni su za emocionalno blagostanje. Pobrinite se da osnovne potrebe vašeg djeteta, kao što su hrana, sklonište i sigurnost, budu zadovoljene. Stvorite okruženje u kojem se vaše dijete osjeća sigurnim da izrazi svoje emocije i misli. Potičite otvorenu komunikaciju i aktivno slušanje.

shutterstock_1898055958.jpg
Shutterstock Nepokazivanje ljubavi prema djeci može blokirati hormone potrebne za rast i visinu

 Izvor: Krstarica