Mama Angelina Alain de Mello, baletna plesačica, živi u drugom najvećem švedskom gradu Göteborgu sa suprugom Fernandom i dvogodišnjom kćeri Luciom. Ono što ju je iznenadilo je način na koji Šveđani podižu imunitet djeci. Bebe spavaju vani, a mame i tate ih šeću u kolicima čak i kada je temperatura ispod nule.

"Čak i kada je zima jaka i kada su temperature ispod nule velik broj švedskih roditelja stavlja djecu u kolica i ostavljaju ih vani da spavaju. Smatraju da tako djeca dulje i bolje spavaju i vjeruju da je hladan zrak dobar za djetetov imunološki sustav. Ako ste bolesni, doktor će vam reći da navečer kad idete u krevet otvorite prozor, jer svjež zrak liječi sve!", objasnila je mama Angelina.

shutterstock_346377242.jpg
Shutterstock Djeca često spavaju vani jer se vjeruje da je hladan zrak dobar za djetetov imunološki sustav

U Švedskoj od djetinjstva uče djecu koliko je važno što više vremena provoditi u prirodi, pa roditelji i djeca nastoje svaki slobodan dan provesti u što "zelenijem" okruženju. "Većina zaposlenika ovdje ima najmanje pet tjedana slobodno u srpnju i kolovozu. Uobičajeno je da Šveđani odmor provode u prirodi. Mnoge obitelji imaju kuće na selu gdje se mogu povući vikendom ili praznicima kako bi se opustili i proveli vrijeme uz more, šumu ili jezero. Ljeti će ići na more ili posjetiti seoske domove naših švedskih prijatelja", objasnila je mama iz Švedske i dodala da i njezina kći dosta vremena provodi vani.

"Lucia se voli igrati vani, skupljati štapiće ili se igrati u blatu. U parkovima možete vidjeti losove, jelene i divlje zečeve. A igrališta su ovdje kreativnija nego u bilo kojoj drugoj zemlji koju sam posjetila. Jedan park u blizini naše kuće tematizira prirodu, a sva oprema izrađena je od prirodnog drva i kore. Ima čak i pravi 'hotel za kukce' kako bi djeca mogla promatrati kukce. Tu je i 'staza za bosonoge' osmišljena da ih potakne da osjete različite teksture pod nogama“, kaže i dodaje da se i u vrtiću djeca igraju što više danju na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete.

"Suprug me uvijek mora podsjećati na to da je naša kćer Šveđanka i da ju nije briga je li hladno ili mračno; ona samo želi ići van i igrati se. Roditelji su ti koji trebaju prebroditi hladnoću! U vrtiću idu van svaki dan barem sat vremena, čak i ako padaju kiša ili snijeg. Jeste li čuli švedsku izreku: "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća"? Djeca nose slojeve rukavica i kapa, kombinezona i dugih tajica. U Lucijinom vrtiću imaju čak i sušilice za rublje. Kad na kraju dana dođete po svoje dijete, opet ima suhu, toplu odjeću", ističe.

shutterstock_2002300619.jpg
Shutterstock Djeca se što više igraju danju na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete

Izvor: Yumama