Pedijatri, ali i nutricionisti, tvrde da djeca u određenim godinama uglavnom ne jedu određene namirnice jer ih organizam ne treba. Postoji, međutim, pet načina kako "pobijediti" dječju izbirljivost kad je hrana u pitanju.

1. Ispitajte navike
Kada je vrijeme za jelo dajte djetetu malu šalicu mlijeka. Ako vaše dijete radije pije nego jede, poslužite mu za doručak smoothie sa zdravim sastojcima. Zamolite ga da poštuje vrijeme koje treba provoditi za stolom, a kako bi se dijete lakše naviklo, u početku to vrijeme ograničite na pet do sedam minuta. Pokušajte ga motivirati da proba hranu koju servirate za obrok.

2. Učinite obroke zabavnim iskustvom
Mala su djeca posebno zainteresirana za hranu koju im nudite na nove ili neočekivane načine. Kako bi jela bila primamljivija, posložite ih u atraktivne šarene zdjelice ili tanjure koji će im biti zanimljivi. Djeca vole jesti prstima pa sve što je malo veće narežite na manje komade i zalogaje koje mogu sami jesti kako bi im bilo što zanimljivije.

3. Uključite djecu u pripremu hrane
Neka vaše dijete samo bira voće i povrće za obroke, povedite ga sa sobom u trgovinu ili na tržnicu. Potaknite dijete da proba različitu hranu na različite načine. Ako se ne dogodi prvi, drugi, čak ni deseti put, nemojte odustati. Zabavite se s njim u kuhinji, a možete se i poigrati – neka bude vaš mali pomoćni kuhar. Djetetu će biti zanimljivo.

4. Prilagodite im teksturu hrane
Možda se neće osjećati ugodno jedući određenu hranu jer su im zubi i čeljusni mišići još uvijek u razvoju. Zbog toga djeca ponekad odbijaju određenu hranu. Olakšajte im posao tako da im ne dajete cijele komade nego ih stavite u blender. Obratite posebnu pozornost na način pripreme mesa. Neka meso bude mekano i neka se topi u ustima.

5. Ne očajavajte ako dijete odbija jesti
Nemojte se ljutiti kada dijete neće jesti. Korisno je da djeca nauče slušati svoje tijelo i prepoznati glad. Možda ne žele velike obroke za ručak jer nisu gladni, doručak im je bio obilniji. Ne vršite pritisak i ne kažnjavajte dijete kada ne želi jesti, to može stvoriti kontraefekt i još veći otpor prema hrani.

shutterstock_225103918.jpg
Shutterstock Mala su djeca posebno zainteresirana za hranu koju im nudite na nove ili neočekivane načine

Izvor: Telegraf.rs