Kad je supermodel Gigi Hadid imala 17 godina, nazvala je mamu jer se nije osjećala dobro. "Osjećam se jako loše. Pojela sam samo pola badema (engl. almond)", rekla je Gigi Yolandi, na što joj je ova odgovorila da "uzme još nekoliko badema i jako ih dobro sažvače". Video koji je isplivao je šokantan, a Yolanda se branila da je sve izvučeno iz konteksta.

Nažalost, ona nije niti prva niti zadnja majka opsjednuta težinom i dijetama i tu opsjednutost prenosi na svoju djecu. Jess Sprengle, terapeutkinja koja se specijalizirala za poremećaje u prehrani objasnila je da takav odgoj povećava vjerojatnost razvoja poremećaja prehrane kasnije u životu. "Možda ćete zbog toga teže prepoznati prirodne signale koje vam šalje tijelo – kad je vrijeme za hranu, odmor, tjelovježbu itd. - i na kraju ćete zaključiti da vaše tijelo nije pouzdan izvor informacija", rekla je Sprengle i dodala kako takve mame potiču djecu da postanu opsjednuta prehranom i svojim tijelima i to na načine koji su toksični i izuzetno štetni.

Možete ih prepoznati po sljedećim frazama i stavovima:

"Lako se udebljati, ali nije lako skinuti kilograme"

"Zabranjeno ti je unositi bilo kakav šećer"

"Gladna si? Popij malo vode"

"Kakva torta? Pogledaj se u ogledalo"

"Nije to glad, samo ti je dosadno"

"Udebljaj se i nitko se neće htjeti družiti s tobom"

"Kako se možeš tako zapustiti?" 

"Jesi li sigurna da želiš voće?"

"Znaš li koliko kalorija ima u ovom komadu torte?"

"Debeli ljudi ne vode računa o sebi, zato i izgledaju tako"

"Pod hitno moraš krenuti na dijetu, pogledaj se!"

"Pogledaj kako si debeo/debela"

@tyler.benderr What do we need to cover next in this series? ⬇️ #almondmom#almondmoms#sketchcomedy♬ Funny Background - Stefani

Stoga je generacija Z na TikToku pružila otpor svim „almond“ mamama na način da objavljuju svoja iskustva takvog odgoja, a #almondmom ima više od 200 milijuna pregleda. Neka su svjedočanstva potresna.

@no.food.rules Diet trends come and go with time. Like one minute we can't believe it's not butter and the next we're eatin' sticks of it. What stands the test of time is "moderation" and "balance". It's not the most sexy thing but it's the thing that works! And that's what having no food rules is all about. #nofoodrules#intuitiveeating#nutritiontips#foodfreedom♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey