Žitarice (po mogućnosti cjelovite), mlijeko ili mliječni proizvodi i voće, odnosno povrće, 3 su bitna sastojka koja bi trebao sadržavati svaki jutarnji obrok. Na temelju tog pravila nastalo je ovih 5 jednostavnih recepata za doručak pun vitamina i minerala.

1. JOGURT SA ŽITARICAMA I VOĆEM

shutterstock_603464843.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 1/2 šalice žitarica
  • 1 šalica jogurta
  • 1/2 šalice nasjeckane zelene jabuke
  • 1/2 šalice nasjeckane crvene jabuke
  • med po želji

Priprema

Stavite sloj žitarica u posudu, zatim stavite sloj jogurta. Na kraju dodajte nasjeckane jabuke. Umjesto jabuka možete poslužiti i neko drugo sezonsko voće te dodati orašaste plodove. Po želji dodajte med.

2. MUFFINI OD JAJA I POVRĆA

shutterstock_566541661.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 mrkva
  • 1 rajčica
  • 5 jaja
  • 1 paprika
  • mozzarella

Priprema

Dinstajte povrće na maslinovom ulju, na laganoj vatri. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte naribanu mozzarelu i dinstano povrće. Izmiješajte, po želji posolite, i ulijte u kalupe za muffine. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.


3. SENDVIČ OD INTEGRALNOG KRUHA, PUREĆE ŠUNKE, SIRA I AVOKADA

shutterstock_1131931583.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 2 kriške integralnog kruha 
  • 1/2 pasiranog avokada
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • 2 kriške pureće šunke
  • 2 kriške bijelog sira, niske masnoće
  • Cherry rajčice

Priprema

Zgnječeni avokado pokapajte sokom od limuna, a po želji ga možete začiniti solju. Tostirajte kriške kruha i premažite ih avokadom.
Stavite šnite šunke, sira i cherry rajčice. Sendvič je spreman za jelo.


4. SMOOTHIE OD CRVENOG BOBIČASTOG VOĆA I ŠPINATA 

shutterstock_2115710303.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • šaka borovnica
  • šaka malina
  • šaka kupina
  • banana
  • šaka špinata
  • žlica meda
  • 500 ml bademovog mlijeka

Priprema

Operite i očistite voće. sve sastojke stavite u blender, pomiještajte i poslužite.

5. PALAČINKE OD HELJDE S GRČKIM JOGURTOM I VOĆEM

shutterstock_471715256.jpg
Shutterstock 


Sastojci:

  • 70 grama heljdinog brašna
  • 3/4 mlijeka
  • 1 jaje
  • grčki jogurt
  • 1 jabuka
  • cimet
  • sol po želji

Priprema

Pomiješajte heljdino brašno s mlijekom i jajetom. Dodajte malo soli. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte smjesu za palačinke. Pecite s jedne i druge strane. Ogulite jabuku i narežite je na sitne komadiće. Karamelizirajte ju u malo vode na laganoj vatri. Dodajte cimet, poklopite, a kada omekša maknite ju s vatre. Palačinke premažite grčkim jogurtom i karameliziranom jabukom te ukrasite drugim voćem.