Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VISOKA TEMPERATURA I LIJEKOVI: Paracetamol ili ibuprofen? Mogu li se kombinirati? Pitanja su koja muče mnoge roditelje

Autor Sanja Matasić

Visoka temperatura kod male djece najčešći je razlog posjeta liječniku. Kada skidati temperaturu lijekovima, je li za djecu bolji paracetamol ili ibuprofen, može li ih se kombinirati - najčešća su pitanja roditelja.

 visoka temperatura kod djece Izvor: Shutterstock

Iako su preporuke pedijatara da se temperatura niža od 38, 5 stupnjeva (mjerena pod pazuhom) ne skida lijekovima, upotreba paracetamola i ibuprofena je česta praksa u mnogim obiteljima.

No ne smijemo zaboraviti da je ipak riječ o lijekovima koji nisu bez nuspojava, pogotovo ako ih dajemo djetetu prečesto. Stoga, odgovaramo na najčešće nedoumice roditelja.

Što je paracetamol i kako ga koristiti?

Paracetamol je lijek s analgetskim i antipiretskim svojstvima. Možemo ga koristiti za simptomatsko liječenje visoke temperature i protiv blage do umjerene boli.

Djeluje tako da inhibira sintezu prostaglandina u središnjem živčanom sustavu. Međutim, za razliku od ibuprofena, nema protuupalna svojstva.

Nuspojave uzrokovane primjenom paracetamola su rijetke. Jedine osobe u opasnosti su djeca s jetrenim problemima ili osobe alergične na ovaj lijek.

Što je ibuprofen i za što se koristi?

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) s protuupalnim, analgetskim i antipiretskim svojstvima. Djeluje na sličan način kao paracetamol tako što inhibira sintezu prostaglandina, koji igra ključnu ulogu u pojavi visoke temperature, boli i upale.

Liječnici ga propisuju za simptomatsko ublažavanje povremene blage do umjerene boli i za skidanje visoke temperature. Međutim, trebao bi biti samo za povremenu upotrebu i s ograničenim vremenskim razdobljima.

Najčešće nuspojave ibuprofena su gastrointestinalne prirode. Mogu se pojaviti peptički ulkusi, perforacija ili gastrointestinalno krvarenje. Kako bi se nuspojave svele na najmanju moguću mjeru, liječnici preporučuju da se lijek uzima uz obrok ili s mlijekom.

Visoka temperatura je samo simptom

Visoka temperatura kod male djece nedvojbeno je najčešći razlog posjeta liječniku. Često kod roditelja izaziva veliku zabrinutost, pogotovo ako traje dulje od tri dana, a često se tretira više kao bolest nego simptom.

Međutim, u stvarnosti povišena je temperatura samo simptom. Cilj liječnika ne bi trebao biti samo ukloniti temperaturu, već i otkriti što ju je uzrokovalo. Tek tada će moći uspješno liječiti dijete.

 Mama u naručju drži dijete s visokom temperaturom Izvor: Shutterstock

Povišenom temperaturom naše se tijelo brani od infekcije. Kada imamo visoku temperaturu, tijelo šalje poruku da imunološki sustav radi i da se bori protiv invazije bakterija i virusa.

Može li se kombinirati paracetamol i ibuprofen kod djece?

Trenutačno ne postoje istraživanja koja bi pokazala da kombinacija oba ova lijeka daje veću korist od korištenja samo jednog od njih. Zapravo, istodobna primjena paracetamola i ibuprofena povećava rizik od pogreške i mogućih nuspojava.

Paracetamol je za djecu obično lijek prvog izbora jer ima manje nuspojava. Preporučljivo je, u slučaju povišene tjelesne temperature i tegoba, djetetu davati paracetamol svakih 4 do 6 sati. Međutim, povremeno, ibuprofen može biti učinkovitiji, posebno kada se traži protuupalni učinak, uz analgetski i antipiretski učinak.

Uvijek se pridržavajte uputa pedijatra, kako u pogledu doziranja i učestalosti, tako i trajanja liječenja. Svako dijete i svaka situacija je drukčija i liječnik je taj koji treba propisati lijekove. Stoga, ako u slučaju visoke temperature, one iznad 39 stupnjeva mjerene ispod pazuha, paracetamol nije učinkovit, prije negoli odlučite djetetu dati ibuprofen, konzultirajte se s liječnikom o dozi i vremenskom razmaku davanja lijeka.

Možda će vas zanimati

Najnovije