Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NAJPRECIZNIJE IZMJERITI TEMPERATURU BEBI? Tijekom prve godine života preporuka je da ju mjerite rektalno

Autor Sanja Matasić

Temperatura mjerena rektalno oko pola stupnja je viša od one mjerene pod pazuhom.

 mama nosi bolesnu bebu Izvor: Shutterstock

Ako je dijete nervozno i plače, ako primjećujete da je taj plač drukčiji od onoga kojim vas poziva da je nahranite ili kojim vam želi reći da je umorna, ako vam se ono čini prezagrijano, a oči su mu staklaste, provjerite tjelesnu temperaturu.

Ako je temperatura visoka, a beba je mlađa od 3 mjeseca, odmah se obratite pedijatru.

 mama umiruje bolesnu bebu Izvor: Shutterstock

No kako najpreciznije izmjeriti temperature bebama? Djeci mlađoj od godinu dana preporučuje se mjerenje temperature rektalno. Od svih toplomjera koje možete pronaći na tržištu, najpogodniji je digitalni toplomjer s fleksibilnim vrhom.

Rektalno izmjerena temperatura u prosjeku je 0,5 stupnja Celzijevih viša od one mjerene pod rukom. Ovisno o proizvođaču toplomjera, temperatura se na ovaj način izmjeri za otprilike jednu minutu.

Toplomjer očistite alkoholom, ili toplom vodom i sapunom. Stavite malo masne kreme za guzu na vrh toplomjera. Bebu možete postaviti u uobičajen položaj na leđa, u kojem mijenjate pelene. Bebu stavite da leži na leđima i uhvatite joj nožice kao kada mijenjate pelene. Nožice držite jednom rukom, a drugom lagano stavite toplomjer.

Ako bebi trebate izmjeriti temperaturu nakon kupanja, pričekajte barem 20 minuta od kupanja kako biste dobili što točniju vrijednost.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije