Alternativna mlijeka poput sojinog, rižinog ili bademovog dostupna su u većini trgovina i mnoge ih obitelji ne konzumiraju samo zbog trenda već zbog alergije ili intolerancije na životinjska mlijeka. Biljna mlijeka mogu biti dio djetetove prehrane, ali nisu nutritivna zamjena za životinjsko mlijeko. Magazin Parents piše o važnim detaljima koje morate znati ako koristite biljna mlijeka u prehrani djece.

Ne smiju se koristiti umjesto adaptiranog mlijeka

Mliječne su formule posebno dizajnirane kako bi zadovoljile jedinstvene nutritivne potrebe beba. Ni jedno biljno mlijeko ne može poslužiti kao zamjena za adaptirano mlijeko kao što ni kravlje ili kozje mlijeko ne bi trebalo biti dio djetetove prehrane prije prve godine, osim u svojim fermentiranim oblicima.

Nutritivno nisu slična kravljem mlijeku

Biljna mlijeka nisu adekvatna zamjena za kravlje mlijeko koje je prirodan izvor proteina, kalcija, kalija i vitamina B 12.

Većina ih ima mali sadržaj proteina

Iako se bademovo mlijeko često promovira kao dobar izvor proteina, ako pogledate stvarni sastav, shvatit ćete da je to zaista malo u usporedbi s cijelim bademima. Rižino, kokosovo, ali i mlijeko indijskog oraha i konoplje također ima malo proteina, dok sojino ima nešto više.

Trebate ih protresti prije upotrebe

Biljna se mlijeka često pojačavaju kalcijem, a on pada na dno tetrapaka. Kako biste osigurali dovoljnu količinu kalcija u svakom serviranju, dobro promućkajte tetrapak prije svake konzumacije.

beba pije bademovo mlijeko
Shutterstock 

Pazite na dodatke

Izbjegavajte kupovati biljna mlijeka s dodanim okusima jer takva često sadrže veće količine šećera. Također, čitajte sastav mlijeka koja koristite i nastojte kupovati samo one koji su sebi imaju orašasti plod, vodu i eventualno sol. Ne kupujte mlijeka koja imaju različite zgušnjivače, suncokretovo ulje ili nešto sladila.

Svako ima specifičan okus

Biljna mlijeka imaju specifičan okus na koji se treba naviknuti, a svako je drugačije i okusom i teksturom. Rižino je slatkasto pa ga djeca uglavnom dobro prihvaćaju, bademovo i lješnjakovo mlijeko imaju orašast okus dok je kokosovo mlijeko slatkasto i intenzivnog okusa. Okus mlijeka najbolje će se izgubiti u smoothieju ili kaši.