Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŠ TODLER JOŠ UVIJEK PIJE IZ BOČICE? Evo kako ga motivirati na odvikavanje i pomoći mu da preuzme kontrolu

Autor Jelena Pervan

Odvikavanje od bočice trebalo bi se dogoditi čim prije, ali ponekad se to značajno oduži.

 todler pije iz bočice.jpg Izvor: Shutterstock

Djeca koja dugo piju iz bočice, često unose puno nepotrebne tekućine, a ako uz to piju u ležećem položaju, izloženija su infekcijama uha. Bočica može ometati i pravilan rast zubi te formiranje zagriza, a pogoduju i stvaranju karijesa. Odvikavanje od nečega nije lako za bebu, a još je teže za dvogodišnjaka. Opremite se strpljenjem i pokušajte s ovim metodama.

Dijete donosi odluku

Neka dijete preuzme kontrolu u svoje ruke. Kad sljedeći put zatraži bočicu, ponudite mu izbor, pišu autorice roditeljskog priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini. U jednoj ruci držite bočicu, a u drugoj njegovo omiljeno piće, ali u šalici. Ako je on taj koji donosi odluku i objašnjeno mu je da ne može imati oboje, moguće je da će radije odabrati omiljeno piće. Čak i ako ga ne odabere prvi dan, nudite mu svaki sljedeći, dok ne pristane.

Motivirajte dijete na skidanje s bočice. Inače nije preporučljivo nagrađivati dijete da bi se postiglo izvršavanje svakodnevnih obaveza, ali ovo je važan korak u njegovom razvoju tako da je u redu reći mu da ga čeka nešto posebno, knjiga, igračka ili izlet zbog čega će mu se isplatiti prestati s bočicom.

 dijete pije mlijeko Izvor: Shutterstock

S ostavljanjem bočice dolaze i druge privilegije

Recite djetetu da je ostavljanje bočice znak njegova odrastanja i da će, kad ostavi bocu, doći i neke druge privilegije odraslosti kao npr. spavanje u većem krevetu, paljenje glazbe ili televizije i sl. Svakako pripazite u kojem trenu koristite pridjev odrastao jer ako dijete ima mlađeg brata ili sestru bebu, neće mu se možda svidjeti biti odrastao u tom odnosu jer vidi pažnju koju beba dobiva.

Očekujte da će dijete u ovom razdoblju biti razdražljivije i plačljivije nego inače. Kao i svakome tko se rješava nečega što mu je važno, trebat će vremena da se prilagodi. Pružite mu mnogo pažnje i utjehe kako bi mu ovaj period lakše prošao.

Možda će vas zanimati

Najnovije