Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 'vrućih' roditeljskih tema oko kojih se rasprave vode već desetljećima: A... je li ok bebi probušiti uši?

 vruce teme

Istina je da roditeljstvo ne dolazi s priručnikom i svi se trudimo shvatiti što funkcionira i kako to najbolje sprovesti u djelo. Ono što vrijedi za jednu obitelj ili obitelj s jednim djetetom, možda uopće ne funkcionira u drugoj obitelji.

Za početak, evo 7 najkontroverznijih tema o roditeljstvu.

Dojenje vs. bočica

Ova je tema zasigurno potaknula žešće rasprave. U jednoj su krajnosti dojilje koje se žestoko drže mantre da su 'grudi najbolji' izvor hrane za dojenče, a na drugoj strani su oni koji su iz bilo kojeg razloga odabrali bočicu umjesto grudi, ali imaju osjećaj da su podbacili već na prvoj stepenici roditeljstva.

Ova je rasprava aktualna još od izuma adaptiranog mlijeka i vjerojatno će uvijek biti aktualna. Jer, bebe je trebaju mlijeko. No je li doista važno hoće li neka mama izabrati dojenje umjesto bočice ili obrnuto? U konačnici, najvažnija je ljubav koju beba prima kroz roditeljsku brigu i maženje.

Bušiti uši bebama i maloj djeci?

Ništa ne može natjerati roditelje da oštro ne reagiraju kada vide fotografiju bebe ili malog djeteta s probušenim ušima. Čim se fotografija pojavi na društvenim mrežama, dolaze ogorčeni komentari.

Peticija za zabranu bušenja ušiju za bebe i malu djecu prikupila je gotovo 90.000 potpisa. U prilogu kampanje stoji: 'To je oblik nasilja nad djecom. Dojenčadi se nepotrebno nanosi jaka bol i strah. Ne služi ničemu drugom nego zadovoljiti roditeljsku taštinu. Drugi oblici tjelesnog ozljeđivanja djece su protuzakoniti – ni s bušenjem ušiju ne bi trebalo biti drugačije.'

Kada prestati s dojenjem

Još jedna 'vruća' tema o roditeljstvu. O dojenju se valjda svakih dvadesetak godina potpuno mijenjaju stavovi u javnosti. Sedamdesetih godina 20. stoljeća, dojenje je bilo stavljeno u drugi plan, a mnoge su tvrtke lansirale razne mliječne formule koje su tadašnji roditelji usvojili kao prehranu dojenčadi. I taj se trend zadržao i osamdesetih, čak i početkom devedesetih. Tek krajem devedesetih ponovno se počelo promicati dojenje, a potvrdilo se kako je ono najbolji način za prehranu djeteta. Jednako tako su varirali savjeti vezani uz pitanje dokad je poželjno dojiti bebu. Danas se pedijatri slažu da je prvih 6 mjeseci bebina života dojenje od presudne važnosti za dobar imunitet.

Produljeno dojenje

Iako mnogi roditelji ponosno ističu kako je najbolja hrana majčino mlijeko, rijetki su oni koji pozitivno reagiraju ako vide majku koja doji, na primjer, četverogodišnje dijete.

Kada je magazin TIME na naslovnici objavio mamu kako doji svoga trogodišnjeg sina, reakcije ssu bile više nego burne.

Majka s naslovnice, Jamie Lynne Grumet, tada je izjavila:

'On doji jer sam ja njegovo toplo, sigurno mjesto. Vi ne morate. Radite kako vama i vašem djetetu najbolje odgovara.'

Samostalno uspavljivanje i zajedničko spavanje

Ako vas tijekom noći nekoliko puta budi, što učiniti? Možete, ili početi dijete učiti da se samo uspavljuje ili pustiti dijete da spava pokraj vas u krevetu. Ponekad su oštro kritizirani i jedni i drugi roditelji. No znate li što je pokazalo nedavno istraživanje? Da više od polovice novih mama laže o zajedničkom spavanju iz straha od osude

Poljubac s djetetom u usta

Ako svoje dijete poljubite u usta, i još to objavite na društvenoj mreži, malo je reći da ste nadrapali. Čak ni slavne osobe nisu oslobođene osuda i burnih reakcija. Davida Beckhama su oštro kritizirali nakon što je izjavio prije nekoliko godina da svoju, tada 7-godišnju kćer Harper ljubi u usta.

Dijeljenje fotografija na društvenim mrežama

Danas se na društvenim mrežama objavljuje na tisuće fotografija djece. Dijelimo sve, lijepe i neugodne trenutke, čak i one urnebesno smiješne situacija roditeljstva.

No što se događa kada djeca odrastu? Hoće li im smetati što se svaki aspekt njihova života objavljivao na internetu? Neki roditelji vole objavljivati fotografije, a neki to smatraju pogrešnim.  Na kraju, najvažnije je da su vaša djeca voljena. Ostalo je nevažno, zar ne!

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije