Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete vam zaspe samo na prsima ili uz bočicu?

Vaše dijete zaspe samo na prsima ili s bočicom? Kako na bezbolan način pomoći djetetu da nauči zaspati samostalno

Radi se o prilično raširenom fenomenu da dijete može usnuti samo na maminim prsima ili na bočici. Ako se radi o sasvim malenoj bebi, to je normalno. No, beba sa 6 mjeseci, pa već i ranije, dovoljno je velika da noć prospava bez buđenja i dodatnih obroka. Ako vaš jednogodišnjak i dalje jedino na ovaj način može usnuti vjerojatno je da je stvorio naviku sisanja više no što su mu prsa ili duda potrebni jer je gladan. Majkama to zna smetati i često to žele promijeniti, ali pritom ne žele da dijete plače i doživljava stres. Ako želite pokušati maksimalno bezbolno naučiti dijete da nauči spavati, a želite zadržati mogućnost da djetetu usred noći pomognete da usne tako što ćete mu dati da malo posisa, tada pokušajte uz pomoć savjeta Elizabeth Pantley opisanih u njezinoj knjizi „Kako uspavati dijete bez plakanja“.

Dojenje je prirodno, bočicu je bolje izbaciti

Za razliku od mnogih drugih savjetnika i programa odvikavanja ova autorica dojenje smatra sasvim prirodnim načinom uspavljivanja djeteta. Prema njezinom mišljenju nije problem u dojenju i spavanju, već životnim okolnostima koje nam danas ne dozvoljavanju da se posvetimo samo djetetu. Inače ne bi bio problem čekati toliko koliko dijete treba da samo odluči ostaviti prsa. Za djecu na bočici, međutim autorica savjetuje odvikavanje. Tri su razloga zašto treba prestati s takvim uspavljivanjem: 1. karijes zbog bočice - mlijeko, čaj, sok odnosno njihovi ostaci tijekom noći zaostaju u ustima i kvare ih, 2. dijete sisa iz navike, ne zato što je gladno pa tako i dobiva nepotrebno na težini, 3. dizanje za pripremu bočice može biti poprilično naporno usred noći.

Točan plan kako postupati

Prije no što krenete s odvikavanjem morate biti potpuno sigurni da to želite i znati da ćete sljedećih dana, možda i tjedana manje ili nemirnije spavati. To je, međutim, cijena za odvikavanje bez suza. Ipak, kad jednom konačno uspijete, promjena će ostati tu za stalno. Ovako postupajte:

  • Počnite s odvikavanjem uvečer prije spavanja.
  • Dajte djetetu kao i inače prsa ili bočicu.
  • Kad primijetite da sisanje postaje sporije i dijete se opustilo, oprezno izvadite bradavicu ili dudu iz djetetovih usta.
  • Ako dijete otvara usta i želi ponovno zgrabiti dudu ili prsa, pokušajte mu ih lagano zatvoriti.
  • Ako se buni i protestira dajte mu ponovno sisati jer ne želite da plače.
  • Cijelu proceduru ponovite nakon kratkog vremena, nakon jedne minute. Potrudite se da nikako ne zaspi na prsima ili bočici.
  • Ponavljajte sve to skupa dok dijete ne popusti.
  • Polegnite ga u krevet.
  • Provodite ovu proceduru više dana zaredom, navečer, ali i tijekom noći kad se dijete probudi. Nakon otprilike 10 dana trebali biste vidjeti poboljšanje.
  • Slijedite ovaj proces sve dok dijete ne zaspi samo bez bočice ili prsa.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije