Jeste li možda primijetili kako vaš dvogodišnjak ili dvogodišnjakinja sjedi u peleni na stolcu i pomiče guzu naprijed-natarg, jako se fokusirajući na čin koji radi? Jeste li primijetili da se voli dodirivati 'tamo dolje'? Možda ste bili zbunjeni, čak zgroženi onim što vidite jer smatrate da nije 'normalno' da se tako malo dijete dodiruje po spolnim organima.

No ne morate se čuditi niti biti zabrinuti, seksualnost i otkrivanje vlastita tijela najnormalnija je ljudska potreba, a ona se budi i započinje već u ranom djetinjstvu. No djeca to ne rade na način na koji to čine odrasli, ne rade to čak niti iz istih motiva, ali većina ih prije ili kasnije pronalazi način kako istražiti vlastito tijelo i povećati ugodu tamo gdje otkrije njezin izvor.

Po čemu se dječja masturbacija razlikuje od seksualnog užitka odraslih?

Istraživanjima uz pomoć ultrazvuka otkriveno je kako se kod muške djece već u maternici javljaju refleksne erekcije. Dječaci redovito imaju erekcije tijekom spavanja, a djevojčice lubrikaciju (vlaženje), što nije odgovor na erotsku stimulaciju nego prirodan odgovor na dodir, potrebu za mokrenjem, hranjenjem, sisanjem, pražnjenjem crijeva, ali i reakcija na bliskost, kao svojevrstan odraz užitka koji ih prati.

zašto djeca masturbiraju
Shutterstock 

Stoga, tema seksualnosti ne samo da ne bi smjela biti tabu već bi se o njoj trebalo sve više raspravljati kako bi se roditelji oslobodili straha i prestali razmišljati ‘moje dijete nije normalno. Jer, neka djeca to rade prije spavanja, kada su pokrivena pa malo istražuju, neka tijekom kupanja ili tuširanja, a neka tijekom igre ili gledanja crtića. Dakle, pravila nema!

Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg djeca masturbiraju je osjećaj ugode. No za razliku od odraslih, ona imaju drukčiju motivaciju za ugodom, a najčešće je to utjeha.

Dopustite istraživanje

Kada roditelji primijete da dijete masturbira, često ga pokušavaju odvratiti ili odgovoriti, objasniti mu kako se to ne smije i kako to nije normalno. Dijete je tada zbunjeno jer mu uskraćujete ugodu pa postaje ili frustrirano, počinje to raditi poskrivećki, pomalo se srameći vlastitih postupaka, ali ipak ne odustaje.

Vezano uz samozadovoljavanje djece, psiholozi savjetuju da im dopustite da istražuju jer je taj poriv (seksualne) ugode u svima nama, od rođenja. Ako želite da vaše dijete izraste u normalnog tinejdžera, adolescenta, kasnije odraslu osobu koja će imati ne samo zdrav stav prema vlastitoj seksualnosti već i zdravu seksualnost, i ako želite da dijete o tome jednog dana normalno priča s vama - nemojte mu to zabranjivati. Ionako, većina djece to ne radi svakodnevno, a otkrivanje ugode samo je jedna od faza, koja će nekad biti više izražena, a nekad će proći mjeseci da se uopće ne dogodi.

Kada masturbacija postaje problem?

No ponekad normalno istraživanje može prijeći granicu. Ako dijete to radi prečesto, gotovo stalno - pokušajte vidjeti je li zbog nečega nezadovoljno. Tada valja skrenuti djetetovu pažnju na neku drugu aktivnost jer će se ono uskoro i u parkiću, vrtiću, školi, krenuti samo tješiti čim ga netko naljuti i isfrustrira.

shutterstock_1922338505.jpg
Shutterstock 

Pokušajte ga naučiti nekoj drugoj metodi tješenja. Neka ima svoju dekicu, igračku, crtić kojim će se smiriti i utješiti, odnosno budite tu za njega. Zagrlite ga i utješite.

Problem se očituje i kod djece koja to rade preagresivno, kada se samoozljeđuju. Za takve primjere psiholozi najčešće kažu kako je riječ o djetetu koje to ne radi iz poriva ugode, već mu najvjerojatnije nedostaje bliskost i ljubav. Umjesto zabrane, uzmite svoje dijete i utješite ga, razgovarajte s njim pa će s vremenom potrebnu utjehu pronaći u vašoj blizini.