Dijete se budi usred noći, skida plahte s kreveta, stavlja ih u prljavo rublje, a zatim se vraća na spavanje tako pokušavajući izbjeći neugodnost, ismijavanje ili poniženje. Ovakvo dijete ne želi otići k prijatelju na prespavanac niti ga pozvati k sebi. Osjeća se nesigurno jer ne zna kada bi se mogla dogoditi nezgoda zbog koje se jako srami.

Noćno mokrenje je nehotično ispuštanje mokraće nakon dobi do koje bi dijete već trebalo kontrolirati mokraćni mjehur, a to je otprilike u dobi od 5 godina. Nehotično pražnjenje mjehura javlja se noću, dok dijete čvrsto spava.

Koji su uzroci mokrenja u krevet?

Mokrenje u krevet može biti uzrokovano jednim ili više čimbenika. Oni uključuju slabu kontrolu mokraćnog mjehura, spastična stanja mokraćnog mjehura, stres, traumu, urinarnu infekciju, povećan unos tekućine pred spavanje, dijabetes ili, u malom postotku slučajeva, neke ozbiljne bolesti.

No najčešći razlog mokrenja može biti to što se djetetov mjehur ne razvija jednako brzo kao i ostatak njegova tijela. Ako je u vašoj obitelji već u prethodnim generacijama zabilježeno da je netko do 10. ili 11. godine mokrio u krevet, vjerojatno je riječ o nasljednom čimbeniku, tako barem zaključuju liječnici. U ovome slučaju tretman liječenja nije potreban, jer ova tegoba prolazi s vremenom.   

Sram i poniženje, težak su teret

Djecu koja mokre u krevet često obuzima osjećaj srama i poniženja. Ona znaju da su dovoljno veliki da bi mogli prespavati cijelu noć bez nezgode nad kojom nemaju kontrolu. Osjećaji povezani s mokrenjem u krevet mogu prouzročiti osjećaj neuspješnosti i gubitka samopoštovanja.

tužan dječak
Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia 

Osjećaji koji proizlaze iz epizoda mokrenja u krevet mogu se prenijeti i na druge aspekte djetetova života. Ono se srami, ali se i boji da će netko saznati za njegov problem, frustraciju što ne može kontrolirati vlastito tijelo, a sve to ograničava ga u društvenoj interakciji, sportu, izlascima ili odlasku na vikend kod prijatelja.

Jedan od najvažnijih aspekata suočavanja s epizodama mokrenja u krevet je reakcija roditelja. Dijete je pod stresom i zadnje što mu treba jest vaše živciranje kritika. Time samo pogoršavate situaciju.

Pedijatri tvrde da je u epizodama mokrenja u krevet ključna empatija. Dajte djetetu do znanja da shvaćate da to nije učinilo namjerno i da krivnja nije njegova. Pokažite razumijevanje i pružite utjehu. Kod neke djece mokrenje u krevet je razvojna prekretnica koju će prevladati, a kod druge može biti simptom nekog ozbiljnjijeg problema za koji će trebati stručnu pomoć.

Jedan od prvih koraka u pomoći djetetu jest ograničavanje unosa tekućine dva sata prije spavanja. Prije odlaska na spavanje, podsjetite dijete da treba otići na wc. Mišljenja pedijatara su podijeljena oko uvođenja apsorpcijskog donjeg rublja (ili pelena za stariju djecu). Neki vide u tome prednost jer se dijete neće buditi mokro, što će pozitivno utjecati na njegovo samopoštovanje, ublažiti stres i omogućiti roditeljima i djeci da prebrode fazu mokrenja u krevet.

Protivnici pelena za veću djecu tvrde da bi one mogle baš utjecati na rušenje samopouzdanja jer veliko dijete u tome slučaju sebe doživljava kao da se 'vraća' na razinu mlađe djece koja još uvijek poške u gaće. No njegov problem uistinu nije što mi inače treba pelena, nego ima problem s mokrenjem noću.

U svakom slučaju, ovisi o osobnosti djeteta i tome kako doživljava ovaj problem te načinu na koji ćete mu pristupiti.

Ako djetetu treba više pomoći u prevladavanju poteškoće, posavjetujte se s liječnikom. Ovisno o učestalosti i trajanju mokrenja u krevet, liječenje će biti prilagođeno potrebama djeteta.