Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regresija s pelenama: Već ste ih se odavno riješili, ali vašem djetetu često 'pobjegne'

Pelene su već davno završena priča i baš ste se ponadali kako imate 'veliko' dijete kad odjednom ponovno sa sobom počinjete nositi rezervnu odjeću jer ne znate kada će 'zaboraviti' otići na zahod. Uzroci regresije mogu biti različiti, ...

 dijete piški opet u gaće

Nije neuobičajeno da se mlađa djeca teško privikavaju na kahlicu ili zahod. Zapravo, mnoga djeca do treće godine nisu u potpunosti osposobljena za toalet, posebno za pražnjenje crijeva. Ipak, učenje djeteta da obavlja nuždu u kahlicu,  može biti vrlo frustrirajući zadatak. Zapamtite da je to normalno, uobičajeno i privremeno.

I, da prošli ste skidanje iz pelena i neko vrijeme sve ide kao 'po špagi'. Kada ste već pomislili da je vaše dijete pravi šampion u korištenju zahoda ilil kahlice, uuupsić, počne se događati ponovljeni film, upiški se nasred igrališta, ili mu 'pobjegne' u vrtiću pa vam tete izlaze s djetetom i vrećicom punom smrdljive odjeće.

Da, riječ je o regresiji koja se događa kod mnogih mališana. I to je također velika frustracija zato što ste vi u svojoj glavi taj veliki korak, kao što je skidanje iz pelena, već davno ostavili iza sebe. Ali – vaše dijete nije. Ponekad je regresija, jednostavno, posljedica odgađanja odlaska na toalet radi neke zanimljive aktivnosti, a kako dijete još nije dovoljno upoznalo funkcioniranje svoga tijela kad je zadržavanje nužde u pitanju, 'pobjegne' mu mokraća ili stolica.

Stres i druge emocionalne smetnje

Česti uzrok regresije je stres ili neka emocionalna smetnja. Takva vrsta regresije najčešće se pojavljuje nakon nekog dužeg razdolja tijekom kojeg dijete redovito svoju nuždu obavlja u zahodu ili na kahlici, a riječ je o nekim životnim promjenama kao što je promjena vrtića, selidba, rođenje brata ili sestre, razvod roditelja, gubitak roditelja isl. No, stres koji potom uzrokuje regresiju, može prouzročiti i neka djetetu neugodna situacija u javnosti zbog koje se osjećalo posramljeno ili odbačeno.

Opstipacija i drugi tjelesni problemi

Ako vam se čini da dijete nema redovitu stolicu ili vrlo tvrdu stolicu, morat ćete se pozabaviti ovim problemom. Naime, djeca koja pate od ovih probavnih smetnji mogu imati bolne stolice zbog kojih se boje otići na kahlicu ili zahod. Ako im ne pomognete, počinju zadržavati stolicu toliko dugo da na kraju ne znaju kada moraju ići na zahod pa im se može dogoditi nezgoda sa stolicom. Ova se smetnja još zove enkopreza i često se miješa s odbijanjem odlaska na WC.

Infekcije mokraćnog sustava ili gliste također mogu na neko vrijeme uplašiti dijete u vršenju nužde.

Što učiniti s regresijom?

Ako se radi o medicinskom problemu, potražite savjet svog pedijatra. Inače, ako dijete odgađa odlazak na WC radi drugih aktivnosti ili je riječ o nekoj životnoj promjeni, kao što je novi brat ili sestra, ovi vam savjeti mogu pomoći.

Napravite raspored

Postavite jednostavan raspored za kahlicu ili podsjetite dijete da ide svaka 2 ili 3 sata. Pokušajte ga staviti na kahlicu ili zahod 4 do 5 minuta nakon buđenja i nakon jela. To su trenuci kada će većina djece vjerojatno imati potrebu za vršenjem nužde. Pohvalite dijete za svaki pokušaj.

Ovo vjerojatno nije vrijeme da se vraćate na pelene i povučete. Ne kritizirajte dijete ako mu se dogodio nezgoda jer ćete ga samo posramiti i prouzročiti suprotan efekt.

Budite mirni kad se 'dogodi ono'

Nemojte se živcirati ako se dogodi 'nezgoda'. Pomozite djetetu da se opere i presvuče, mirno i staloženo, kao da se baš ništa nije dogodilo, bez kažnjavanja. Ne želite potencirati problem, a negativna će ga reakcija baš naglasiti.

Pohvalite i nagradite dijete u danima kada mu se nije dogodila 'nezgoda'. Regresija je također faza kroz koju se vaše dijete razvija i upoznaje sebe i svoje tijelo.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije