Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROLJEĆE JE, A UŽIVANJE U PRIRODI MOGU VAM POKVARITI KRPELJI: Evo kako ih pravilno izvaditi i zaštititi se

Jedva ste dočekali ljepše vrijeme da možete s djecom provesti vrijeme u prirodi, no proljetne su temperature idealne za nametnike kao što su krpelji

 krpelj Izvor: Shutterstock

Proljeće je idealno za obiteljske izlete u prirodu. Međutim, važno je imati u vidu da je upravo ovo godišnje doba omiljeno i krpeljima. Svakako, vaše uživanje u prirodi ne treba biti uništeno stalnim strahom, ali je važno da budete na oprezu, a nakon dolaska kući detaljno pregledate i sebe i djecu.

Prenose li krpelji bolesti?

Neki krpelji mogu biti zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi, kao i virusom krpeljskog encefalitisa, i prenijeti ih na čovjeka. Bakterija borrelia prenosnik je poznate Lajmske bolesti koja može zahvatiti različite organe ako se ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme. Da biste smanjili šansu da vam krpelj prenese zarazu, što prije ga izvadite, a liječnici preporučuju u roku 24 sata.

 ugriz krpelja Izvor: Shutterstock

Da je riječ o ugrizu zaraženoga krpelja možete prepoznati po crvenilu u ovalnoga oblika ili u obliku prstena, promjera i do 15-ak centimetara, a koji se formira nakon ugriza. U tom slučaju, najbolje je odmah se konzultirati s liječnikom.

Na koji način ‘napada’ krpelj?

Krpelji imaju uzak radijus kretanja, a udaljenost koju mogu prijeći ovisi o stadiju njihova razvoja. Odrasli krpelj može prijeći i nekoliko metara u širinu u potrazi za hranom. Krpelji se najčešće nalaze na vrhu trave ili grmova i čekaju da im se približe životinja ili čovjek.

Krpelj se za svog domaćina hvata prednjim nogama, a potom se penje po tijelu sve dok se ne zaustavi na mjestu koje je nezaštićeno i prokrvljeno. Upravo zato psi vrlo lako ‘udome’ i do desetak krpelja tijeom samo jednoga izleta u prirodu. Da bi bili aktivni, potrebna je određena dnevna temperatura zraka, ali i određeni postotak vlažnosti. Stoga, njihovo je vrijeme proljeće, početak ljeta i jesen.

Kako se zaštititi od ovoga nametljivca?

Nemojte ići šumom izvan obilježenih staza, a posebno izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na zemlji, kao i odlaganje odjeće na granje i travu.

Ako je moguće, nosite odjeću dugih rukava i nogavica, svijetlih boja (kako biste lakše uočili krpelja), kao i zatvorenu obuću. Krpelji se lako hvataju na odjeću od materijala s dlačicama (vunu, konac, pliš) pa takvu odjeću izbjegavajte. Koristite repelentna sredstva koja odbijaju krpelje i sprječavaju njihovo hvatanje na čovjeka.

Pri povratku iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo (neka vam pomogne još netko, zbog dijelova tijela koje ne možete vidjeti). Važno je posebnu pažnju obratiti na mjesta gdje je koža najtanja (pazuhe, ispod grudi, oko pupka, prepona, na glavi i iza ušiju). Kod djece će se često krpelj pronaći na glavi jer su djeca niža i više se igraju u travi nego odrasli.

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Najbolji način da izvadite krpelja je da odete kod liječnika, gdje će vam posebnom pincetom odstraniti krpelja.

Ako se ipak odlučite to učiniti sami, pri vađenju krpelja iz kože potrebno je imati pincetu, a ako je nemate pri ruci, iskoristite komad tkanine, ili tanke rukavice. Pincetom krpelja uhvatite što bliže koži, a zatim ga izvlačite laganim pokretima uz blago pomicanje u više smjerova.

Ako dio krpelja ostane ispod kože, vidjet ćete malu crnu točku koju je potrebno izvaditi iglom i pincetom. NIKADA nemojte krpelja natapati alkoholom, uljima, benzinom i drugim tekućinama jer će tako samo brže ispustiti otrove i viruse u vaše tijelo.

Šta nakon što ste odstranili krpelja?

Ako je krpelj, koji je ugrizao vas ili dijete, bio zaražen, postoji rizik od Lajmske bolesti ili meningitisa. Simptomi bolesti mogu se pojaviti i do mjesec dana kasnije. Zato je važno voditi evidenciju o ugrizu krpelja i liječnika obavestite o tome, ako je došlo do pojave simptoma: crvenilo kod ugriza, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima.

Možda će vas zanimati

Najnovije