Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Sve radim za njih, ali i često eksplodiram i tada im svašta kažem': Roditeljska NOT-TO-DO lista

U svakodnevnoj obiteljskoj dinamici postoje ponašanja koja smo usvojili i najčešće ih niti ne primjećujemo, a kamoli analiziramo i pokušavamo promijeniti. Stoga, donosimo najčešće ukorijenjena ponašanja koja loše utječu na obiteljsku ...

 not to do list

Stručnjaci koji se bave temom odgoja i roditeljstva puno vremena troše na to kako objasniti roditeljima što sve trebaju činiti kako pronašli najbolji način za komunikaciju s djecom i kako bi ih odgojili. No možda bi bili jednostavnije početi objašnjavati što bi roditelji trebali prestati činiti.

Kao što su dobri afirmirajući stavovi i savjet, ponekad se dobro usredotočiti i na ono što bi jednostavno roditelji trebali prestati činiti.

Donosimo vam 15 vrsta ponašanja koja biste kao roditelji trebali isključiti iz svoga odgoja i komunikacije s djecom. Neka od ovih ponašanja usvojena su od vaših roditelja i vi ih možda niste svjesni pa pogledajte listu i sami se pronađite u onome što biste željeli korigirati.

Sve radim za njih! Svi znamo da djeca trebaju naučiti zauzeti se za sebe i osamostaliti se. Jedino ih možete tome naučiti da prestanete raditi neke stvari umjesto njih, da im delegirate kućanske obveze i da im prepustite da neke svoje nesuglasice s vršnjacima rješavaju sami, sve ovisi o njihovoj dobi i zrelosti.

Uvijek sam u pravu, i oni to moraju znati! Potreba da se nadmudrujemo s djecom i dokazujemo im kako smo uvijek u pravu, šteti odnosu i stvara ozračje za konflikt. Radije energiju trošite na stvari koje su važne.

Dovoljno je da pospreme stol za sobom! Očekivanja su klizak teren kad je riječ o djeci. Ako im postavite previsoka očekivanja, mogu lako odustati, a ako su preniska, djeca nemaju izazov i postaju nemotivirana. Svoja očekivanja uskladite s njihovom dobi i zrelošću.

Često eksplodiram i tada im svašta kažem! Govorom izražavamo svoje stavove, mišljenja, ali i trenutno emocionalno stanje. Ako govorimo u ljutnji, djeca ne slušaju i ne čuju ono što im želimo reći. Oni percipiraju našu ljutnju, ali ne naše riječi. Ako im želite ukazati na nešto važno, odaberite pravi trenutak, kada ste smireni.

Rijetko ih pohvalim i priznam da su nešto učinila dobro! Ako pohvalite djetetovo dobro ponašanje, bit će motivirano pridonijeti zajedništvu obitelji. Stoga, potrudite se da ih uhvatite u aktivnostima vrijednima pohvale i pohvalite ih naglas.

Volim ih oboje, naravno! Ali mlađem nekako uvijek progledam kroz prste! Djeca obično osjete koje je dijete omiljeno u obitelji. Način na koji ih disciplinirate, odaje vas. Podijelite roditeljstvo, ovisno o tome koje vam je dijete favorit.

Pustim dijete da bude samo kad želi, a ja se bavim svojim stvarima! U malim obiteljima svako dijete ima svoju sobu, što znači da se lako izoliraju. Na primjer, tinejdžeri više vole biti u svojoj sobi nego se družiti s roditeljima, braćom ili sestrama. Stoga, uspostavite obiteljske rituale u kojima sudjeluje čitava obitelj, kao što je barem jedan zajednički obrok u danu.

Vidim da se tako ponaša, ali nemam vremena ispravljati ga! Kako su roditelji danas sve opterećeniji poslom, često izbjegavaju neke situacije u kojima bi djeci razgovorom i argumentima ukazivali na neke propuste. Pokušajte pronaći vrijeme za razgovore koji su važni, ne odlučujte se za liniju slabijeg otpora.

Često si zamjeram svoje roditeljske pogreške! Roditelji su najčešće prestrogi prema sebi. Zapamtite, djeca su puno tolerantnija prema vama i brzo vam opraštaju pogreške stoga ‘olabavite’ i ne zamjerajte si toliko.

Trudim se riješiti svaki njihov problem! Dobri roditelji pokušavaju riješiti probleme svoje djece radije nego da ih puste da ih ona sama rješavaju. Ako dijete zaboravi napisati zadaću, to nije roditeljski problem. Prepustite im da sami rješavaju svoje probleme jedino tako će odrasti.

Često mi pomaže u kućanstvu, znači da je odgovoran! Svi volimo kad djeca pomažu u kućanstvu, ali to nikako nije ono što se zove preuzimanje odgovornosti. Dijete koje se samo budi ujutro za školu, uči se odgovornosti, dijete koje samo raspolaže svojim džeparcem uči se odgovornosti. Ako želite da vam se dijete uči odgovornosti, dajte mu pravu odgovornost.

Imam rješenje za svaki njegov problem, i to mu odmah kažem! Postoji nešto zajedničko svim roditeljima. Čim se dijete nađe u nekom problemu koji ne može riješiti, roditelj počinje dijeliti lekcije. Radije, pustite dijete da priča, a vi samo slušajte pa tek onda odlučite hoćete li nešto reći ili ne. Možda dijete samo dođe do rješenja.

Odlučili smo slijediti jednu vrstu odgoja, i u tome ne odstupamo! Mnogi roditelji preuzmu neki model odgoja i drže ga se ‘kao pijan plota’, što im je zapravo samo uteg oko nogu. Opustite se, ne uzimajte ozbiljno svaku teoriju o odgoju koju pročitate, izgubit ćete radost i uživanje u svojoj ulozi roditelja.

Ne kažem ‘Žao mi je!’ Ponekad su roditelji stjerani u kut pa reagiraju onako kako ne bi trebali. Izgovore ili naprave stvari zbog kojih im je kasnije žao. Puno znači ako djeci priznate svoje pogreške, ispričate se i jednostavno krenete dalje. Osim što im pokazujete da niste savršeni, ujedno ste im i primjer dobrog ponašanja.

Vjerujem sve što moje dijete kaže! Naravno, volite svoje dijete I želite vjerovati u sve što vam kaže. Djeca lako preuzimaju osjećaj krivnje i žele se zaštititi pa često jednostavno ispričaju stvari iz neke, njima prihvatljive perspektive, koja im neće nametnuti osjećaj krivnje. Jednostavnim rječnikom rečeno – često lažu da bi se izvukla iz nezgodne situacije! Nemojte ih optuživati da lažu, nego im pomognite da stvari sagledaju iz druge perspektive.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Najnovije