Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva pomoć kod uboda kukaca

Kratki savjeti što učiniti ako ste imali “bliski susret” s krpeljima, pčelama, paucima, buhama…

Prednosti provođenja slobodnog vremena u prirodi, na svježem zraku su višestruke. Vožnja na biciklu ili na rolama, razne igre u parku, šetnja, trčanje, skakanje po livadi ili penjanje uz brdašca - doprinose tjelesnom razvoju djeteta. S druge strane, s toplim vremenom, izletišta i zelene površine postaju staništa kukaca koji tu mogu biti prisutni u velikom broju i boravak u prirodi učiniti neugodnim.

Evo kako bi trebalo postupiti ako je došlo do uboda kukca.

Krpelji

Poželjno je krpelja izvaditi u roku od 24 sata, ali je važno:

* Ne tretirati ga nikakvim kemijskim sredstvima (alkohol, benzin, vazelin, petrolej), što bi izazvalo povraćanje želučanog sadržaja krpelja, u kojem se nalazi bakterija Borrelia burgdoferi, uzročnik Lajmske bolesti - koja se može lako utrljati u kožu kroz oštećenja nastalih pokušajima da se oštrim predmetom rilce izvadi iz kože.

* Najbolje je otići kod liječnika, gdje će liječničko osoblje sterilnim instrumentima i stručno izvaditi krpelja u cijelosti i obraditi mjesto intervencije.

* Ako sami pokušavate izvaditi krpelja važno je da ga izvadite u cijelosti, to jest da ga ne gnječite, ne bodete, ne cijedite, ne uvrćete i razdvojite na dva dijela. Naravno, preporuka je da, iako ste ga sami uklonili, ipak posjetite liječnika

Pčele

Ako se radi o ubodu pčele, ne treba vaditi žalac pincetom ili hvatanjem između noktiju, jer će se tako ostatak otrova istisnuti iz žalca u kožu. Žalac treba sastrugati tupom stranom noža ili noktom. Posebno je opasan ubod u unutrašnjosti usta, kada se može pojaviti oteklina koja otežava disanje. Prva pomoć je sisanje kockica leda, a treba odmah krenuti k liječniku.

Pauci

Pauk koji je na našem podneblju najopasniji je crna udovica, a često mjesto ugriza je područje spolnih organa - gdje ženka ubrizga jaki otrov, koji djeluje na živčani sustav, pa je neophodan prijevoz do zdravstvene ustanove.

Buhe

Buhe nemaju krila, dugačke su manje od dva milimetra ali preskaču razdaljine puno puta veće od svoje tjelesne dužine. Ličinke žive u pukotinama prljavih podova i na mjestima gdje se hrane otpacima koji trule, a kada odrastu - napadaju različite vrste toplokrvnih životinja: pse, mačke, kokoši, glodavce i druge. Obično djeca dođu u dodir s buhama tijekom boravka na selu, gdje ima životinja. Buhe sišu krv domaćina i na mjestu uboda ostavljaju blagu oteklinu s ubodnom točkom u sredini, nakon čega se javlja svrab. Slina buha kod nekih osoba izaziva alergijsku reakciju. Po povratku kući iz prirode, obavezno treba provjeriti ima li koja buha s unutrašnje strane odjeće. Ukoliko dođe do ugriza buhe, mjesto uboda treba hladiti i koristiti sredstva za ublažavanje svraba (puder, mlijeko). U slučaju većih tegoba koriste se kortikosteroidne kreme. Ako se svrbežom koža ošteti i inficira, koriste se antibiotske masti.

Dr Ljiljana Jovanović, specijalist epidemiologije

Tekst preuzet s: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije