Lana je imala sedam godina kada je njezina mama Maja prvi put primijetila da joj rastu grudi. 'Činilo mi se tako rano', kaže mama Maja. 'Sve ostale djevojčice u njezinu razredu bile su potpuno ravne. Morala sam joj kupiti male podstavljene potkošulje da ih može nositi ispod košulja.' Ipak, ostala je relativno bezbrižna, sve do godinu dana kasnije, kada je Lana dobila stidne dlačice, akne i kada joj se počeo osjećati miris znoja. 'Bila sam užasnuta što počinje pubertet i da će menstruaciju dobiti u 3. razredu. Jednostavno nije još bila spremna nositi se s tim', ispričala nam je mama Maja čija je kćerkica Lana u vrlo ranoj dobi počela pokazivati znakove prijevremenog ulaska u pubertet

Liječnik ih je uputio pedijatru endokrinologu kako bi utvrdio prolazi li Lana kroz preuranjeni pubertet, početak puberteta prije sedme ili osme godine u djevojčica i devete u dječaka.

Uzroci preuranjenog puberteta su razni i još su uvijek predmet raznih istraživanja, no najvažnije je znati da preuranjeni pubertet sa sobom nosi mnoge fizičke, psihičke i emocionalne izazove za dijete, ali i za roditelje. U većini slučajeva, hormonske promjene i promjene na tijelu događaju se dok dijete za njih još nije emocionalno zrelo.

Koji su simptomi preuranjenog puberteta?

Simptomi se ne razlikuju puno od uobičajenog puberteta, barem ne na prvi pogled. Kod djevojčica mlađih od 8 godina tako se može primijetiti rast grudi, rast stidnih dlačica, dlačica ispod pazuha, pojava neugodnih mirisa ispod pazuha, nagli rast, dobivanje na težini, a često menstruacija dolazi prije 8. godine života.

Kod dječaka, prije devete godine, dolazi do povećanja testisa, rasta penisa i skrotuma te naglog fizičkog rasta. Taklođer, dobivaju dlake na rukama, nogama, spolnim organima, a neki i prve dlačice na nausnici.

preuranjeni pubertet
Shutterstock 

Nije dobro zanemariti znakove prijevremenog puberteta, već je potrebno potražiti liječničku pomoć, odnosno konzultirati se s endokrinologom i zatražiti pregled hormonske slike.

Na preuranjeni pubertet kod djevojčica ukazuje povećana razina hormona FSH, LH i estrogena u organizmu, a kod dječaka povišena razina hormona testosterona.  

Općenito, danas se djevojčice razvijaju ranije nego prije, a brojne su studije pokazale da razvoj grudi počinje sve ranije. Suprotno uvriježenom mišljenju, razlog tome nije prekomjerna količina hormona u hrani koju jedemo, ili kemikalije u našem zraku, vodi ili tekstilu. To se uvelike pripisuje boljoj prehrani, većoj potrošnji životinjskih bjelančevina i većoj razini tjelesne masti. Djevojke koje su više i teže imaju tendenciju da se razviju ranije od svojih manjih prijateljica.

Je li uvijek riječ o preuranjenom pubertetu?

No, mnoga djeca za koju se čini da se rano razvijaju, zapravo nemaju klinički preuranjeni pubertet. Da bi se dijagnosticirao pruranjeni pubertet, liječnik će napraviti testove krvi i urina kako bi otkrio povišene razine spolnih hormona te će rendgenski snimiti ruku vašeg djeteta, kako bi otkrio njezino 'koštano doba' i provjerio sazrijevaju li i kosti.

Osim društvenih i emocionalnih posljedica uslijed preuranjenog razvoja u odnosu na vršnjake, preranjeni pubertet povezan je s većim rizikom od raka dojke i reproduktivnog sustava u kasnijoj životnoj dobi, zbog duže izloženosti spolnim hormonima poput estrogena. Djevojke koje prolaze kroz preuranjeni pubertet imaju veću stopu anksioznosti, depresije i ranog seksualnog eksperimentiranja. Unatoč tome što su u početku mnogo više od svojih vršnjaka, djeca koja prije vremena uđu u pubertet možda neće dostići svoj puni potencijal visine budući da početak menstruacije signalizira kostima da prestanu rasti, a rast u visinu prestaje kada pubertet završi.

Kako prepoznati preuranjeni pubertet
Shutterstock 

Za djecu s dijagnozom preuranjenog puberteta, liječnik može predložiti mjesečne injekcije sintetičkog hormona koji će blokirati proizvodnju spolnih hormona koji dovode do puberteta. Ovi hormoni su sigurni, nemaju nuspojava i praktički zaustavljaju pubertet. Kada dijete prekine hormonsku terapiju, pubertet se nastavlja tamo gdje je stao.

Kako se pokazalo, Lana, zapravo, nije ušla u prijevremeni pubertet. Iako je njezin koštani razvoj oko godinu dana ispred njezinih vršnjakinja, nije imala estrogen u krvi u vrijeme testiranja. 'Liječnik nam je rekao da je u fazi prije puberteta i da je ima najmanje godinu ili 18 mjeseci do dobivanja prve menstruacije, što me je najviše brinulo', priča mama Maja. 'Možda izgleda kao tinejdžerica, ali ipak je još uvijek djevojčica.'