Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO NEMA NIŠTA ŠTETNO U MALO PRLJAVŠTINE? Igranje u pješčaniku, diranje kućnih ljubimaca, neoprana duda...

Naravno, preporučuje se učiti djecu pravilnom održavanju higijene, ali nije dobro pretjerivati

 dječak se igra vani Izvor: Shutterstock

Sjećate li se dana prije sterilizatora, prokuhanih duda i antibakterijskih sredstava za dezinfekciju ruku? Vrijeme kada bi roditelji puštali djecu da se igraju u prljavštini, izmjenjivali sočne poljupce sa psom i čistili dudu svoje bebe gurajući je u vlastita usta? I ne govorimo samo o pre-COVID-u. Premda smo u današnje vrijeme na stalnom oprezu s držanjem distance i pranjem ruku zbog globalne pandemije, liječnici se počinju pitati: što je loše u malo prljavštine?

Istina o prljavštini

Postotak ljudi s alergijama se povećao otkako su mame diljem svijeta počele čistiti i sterilizirati sve što njihova beba dotakne. Istina je da je malo prljavštine zapravo poželjno jer se pokazalo da smanjuje alergije bez povećanja rizika od infekcije. Djeca moraju biti izložena određenim bakterijama, gljivicama i virusima kako bi izgradila svoj imunitet i zaštitila ga u budućnosti. Naravno, u granicama razumnog. I dalje je važno oprati ruke svojoj djeci nakon igre s nečim prljavim, a čišćenje njihovih igračaka sapunom i vodom također je preporučljivo. Dodatnu njegu treba posvetiti bebama mlađim od tri mjeseca kada je tijelo još preslabo za borbu protiv određenih bakterija. Samo koristite zdrav razum dok puštate djecu da istražuju svoju okolinu.

Kako se pravilno brinuti za dude?

Sterilizacija dude nakon svake upotrebe, umjesto jednostavnog ispiranja, može povećati rizik od alergija kod vaše bebe, a da pritom ne smanjuje rizik od infekcije. 'U početku sam bila vrlo oprezna sa svojom kćeri', priča mama Katarina, koja je ujedno i po struci medicinska sestra. 'Sterilizirala sam joj dude sve dok nije napunila četiri mjeseca. Prestala sam jer sam shvatla da joj je sve čega se dočepala i onako završilo u ustima, pa koja je onda svrha?'

 djevojčica sa psom Izvor: Shutterstock

Igra s kućnim ljubimcima

Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju u kućanstvu sa psom imaju smanjen rizik od astme, ali i alergija. 'Postoji mnogo važnijih stvari o kojima treba brinuti od psećih klica', objašnjava mama Ana. 'Moja kći se igra u travi u parku i velika je vjerojatnost da se neka životinja u nekom trenutku tamo popiškila ili pokakala. Da počnem brinuti o psećim klicama, nikad joj ne bih dopustila da se igra vani.' Još jednom, sve je u zdravom razumu; operite djetetu ruke nakon igre s kućnim ljubimcima i izbjegavajte izravan kontakt s izmetom životinja, posebno s mačjim koji mogu sadržavati neke vrlo opasne patogene.

Igranje u pijesku

Postoje slučajevi kada prljavština može biti zabrinjavajuća. Pješčanike bi trebalo redovito čistiti kako bi bili prikladni za dječju igru. Mačke lutalice, ptice, bube i pauci samo su neki od potencijalnih prijenosnika bakterija i parazita kakvi se mogu pronaći u pješčanicima.

Pješčanici su također idealno mjesto za širenje virusa i bakterija s djeteta na dijete. To ne znači da se djeca ne bi trebala igrati u pijesku. 'Dopuštam svojoj 21-mjesečnoj kćeri da se igra u pješčaniku', kaže mama Lorena. 'Pravilo je da uvijek nakon toga peremo ruke i dajem sve od sebe da ništa ne stavlja u usta dok se igramo na prljavim mjestima poput parka.'

Pola zabave u djetinstvu je dobro se zaprljati. Djeca se trebaju igrati i zaprljati, ali poslije igre svakako ih operite sapunom i vodom i nastavite dalje!

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije