ODGOVORNOST

Djeca s ljubimcima vrlo rano u životu uče o odgovornosti i brizi za druge. Ljubimci traže brigu i njegu cijelo vrijeme, oni ovise o ljudima koji ih hrane, šeću i igraju se s njima. Djeca koja su aktivna u brizi za ljubimce obično nauče biti empatičana i suosjećajna. Kroz učenje kako brinuti o drugome, učit će brinuti i o sebi. Važno je postupno uključivati dijete u brigu o ljubimcu. Kad su mali, mogu brinuti o tome da se ljubimcu promijeni voda, a kako rastu odgovornosti se mogu povećavati.

kućni ljubimac

SAMOPOUZDANJE

Zajedno s odgovornošću za ljubimca gradi se i samopouzdanje. Ako su uspješna u obavljanju svoje obaveze oko ljubimca, djeca će se i bolje osjećati, imat će osjećaj da su uspjela, biti ponosna i time graditi vlastitu sliku o sebi.

kućni ljubimac

MANJE ALERGIJA I ASTME

Mnogobrojne studije su pokazale da djeca koja odrastaju uz životinjicu imaju manju sklonost razvijanju alergija i astme. Ako dijete mlađe od godine dana ima priliku živjeti s ljubimcem, razvit će snažniji imunitet. Pokazalo se da dječaci koji odrastaju s ljubimcem imaju 50% manju šansu za razvoj ozbiljnih alergija kasnije u životu.

kućni ljubimac

AKTIVNOST I IGRANJE

Ljubimci, posebice psi, traže šetanje, istrčavanje i igranje. Aktivnosti u kojima dijete sudjeluje sa psom su uglavnom fizičke. To omogućuje djeci da su stalno u pokretu jer su obitelji u prosjeku više vani na zraku kad imaju ljubimca. Svježi zrak i sunce su dobri za sve, a učenje da životinji trebaju izlasci na svjež zrak te fizička aktivnost prenose se i na djetetov životni koncept kasnije.

kućni ljubimac

ZA SMIRENOST

Ljubimci obično donose atmosferu smirenosti i spokoja u kuću. Neka su djeca puno opuštenija uz ljubimca nego uz čovjeka. Kao i odrasli, djeca se okreću ljubimcima kad osjećaju tugu, ljutnju ili su uzrujani. Kao čarobnim štapićem životinjice donose mir i pružaju bezuvjetnu ljubav.

kućni ljubimac

PROTIV STRESA

Pored toga što su djeca smirenija uz ljubimce, posebice psi imaju sposobnost umanjiti stres. Druženje sa psom može imati izrazito terapeutsko djelovanje na cijelu obitelj. Samo maženje psa može dati čovjeku osjećaj sigurnosti i ugode dodira s drugim bićem. Oni su također dobri slušači i nikad ne odgovaraju i ne svađaju se.

Iako mačke nisu toliko empatične, one također smanjuju stres. Posebice kad se sjednu u krilo i počnu presti. Njihovo mekano krzno i predenje svakako smiruju iako one same rijetko pokazuju poslušnost i privrženost poput psa.

kućni ljubimac

UČENJE ČITANJA

Djeca su slobodnija čitati ljubimcima nego odraslima. Ljubimci ne osuđuju, ne ispravljaju i ne traže da se tekst pročita ponovno. Što više dijete čita na glas to se pozitivno odražava na njegovu vještinu jer se uči slušati te tečno čitati. Opuštenost mu omogućuje i da uči razumijevati pročitano.

10-razloga-zasto-djeca-trebaju-rasti-uz-kucne-ljubimce

UČENJE O POSLJEDICAMA

Ako se dijete ne brine za ljubimca na odgovarajući način, rezultati će biti brzo vidljivi i dijete će brzo vidjeti posljedice svoje nebrige. Ako se psa ne prošeće, on će se popiškiti u kući, ako se mačku ignorira, ona će se osvetiti na neki način, ako se ribice ne nahrane, one će uginuti, ako se kavez od papagaja ne očisti, on će smrdjeti....

kućni ljubimac

UČENJE POSVEĆENOSTI

Odrastanje uz ljubimca razvija posvećenost. Ljubimci nisu igračke koje se kad nam dojade mogu pospremiti na policu i tamo ostaviti. Ljubimac je obaveza i ona traži posvećenost svaki pojedini dan i ne može se od njega odustati.

kućni ljubimac

DISCIPLINA

Djeca uz životinjice uče i o disciplini. Ako imaju psa, trenirat će ga, učiti kako da se ponaša i kako da sluša, a to će, dokazano, utjecati i na poslušnost djeteta.

kućni ljubimac