Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JACKIE SE SJEĆA TEŠKIH DANA NAKON PORODA: Beba se zarazila stafilokokom u rodilištu, a liječnici ignorirali simptome

Da se propusti u liječenju ne događaju samo na našim prostorima, govori i priča jedne australske mame, čiji je sinčić netom nakon poroda dobio opasnu infekciju oka, a liječnici i medicinsko osoblje zanemarili su ozbiljnost simptoma.

 shutterstock_791381734.jpg Izvor: Shutterstock

Kada su se oči njezina sina, starog samo tri dana, počele puniti gustim, ljepljivim i žutim iscjetkom, mama Jackie se odmah zabrinula. No njezinu zabrinutost nije dijelilo bolničko osoblje, koje je novopečenoj mami saopćilo da su problemi s očima, kod beba rođenih vaginalnim putem česti. Iako je ovo objašnjenje imalo smisla, postojao je samo jedan problem: sina je rodila hitnim carskim rezom, što znači da je nešto drugo uzrokovalo problem s očima njezina sina.

'Pet dana nakon rođenja, moj je sinčić dobio infekciju oka, a kada sam na problem pokušala skrenuti pozornost bolničkom osoblju, ponovno su me ušutkali', ispričala je mama jackie za portal Kidspot. Štoviše, mama i beba su otpuštene iz bolnice bez daljnjih pretraga, što se pokazalo velikom pogreškom.

U dobi od pet dana, Jackiein sin je počeo dobivati napadaje, njegovo maleno tijelo se grčilo, a nesretni roditelji nisu mogli otkriti uzrok. Jackie je svoju bebu odvezla natrag u istu bolnicu, a liječnici su prestravljenoj mami rekli da nemaju pojma što se događa.

Bebi je postavljena dijagnoza tek u drugoj bolnici

'Tada je stigla hitna pomoć po našeg dječaka i odvezla ga u drugu, veću bolnicu, gdje ga je čekao tim liječnika. Smjestili su ga na intenzivnu njegu, a infekcija se proširila na mozak', kaže Jackie.

Malenu bebu napunili su lijekovima, a prestrašena Jackie mogla je samo stajati pokraj sinova kreveta. 'Beba ni ja nismo jele 14 sati', prisjeća se ona. 'Bila sam iscrpljena i prestravljena', priča dalje Jackie kojoj bolnica nije mogla omogućiti ni krevet ni hranu jer nije bila pacijent.

 Bakterijske infekcije kod beba Izvor: Shutterstock

No, srećom, netko je uspio pronaći krevet na kojem je odspavala dok je njezin maleni sin bio na pretragama i promatranju.

Nakon magnetske rezonance i raznih pretraga, liječnici su uspjeli utvrditi da je Jackieino dijete imalo 'komplicirnu infekciju oka', prouzročenu stafilokokom, koja se preko očnih jabučica proširila na mozak.

'Imali smo sreću što smo stigli na vrijeme tako da nije došlo do oštećenja mozga ili drugih dugoročnih posljedica', objašnjava ova mama.

Mama sumnja da je bebu zarazila medicinska sestra

No pitanje je bilo kako se tako malena beba u rodilištu mogla zaraziti stafilokokom? No mama je sumnjala na medicinsku sestru jer je dječak dobio je stafilokok nakon što ga je ona okupala. 'Medicinska sestra je prenijela stafilokok na mog sina. Imala je posjekotinu na prstu koja je bila inficirana i prenijela je bebi.'

Srećom, kada su liječnici utvrdili što nije u redu s bebom, uspjeli su izliječiti ovu tešku infekciju. Međutim, maleni je proveo četiri dana na intenzivnoj njezi, daljnjih deset dana u bolnici, a sljedećih devet mjeseci na lijekovima.
'Moj sin sada ima 12 godina i potpuno je zdravo dijete, ali prve tjedne njegova života nikada neću zaboraviti', kaže mama Jackie.
'Još uvijek ne mogu otići u bolnicu u kojoj je rođen. Čak me i sam spomen te bolnice tjera da ponovno proživim cijelo traumatično iskustvo.'

Možda će vas zanimati

Najnovije