Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NJEGA INTIMNOG PODRUČJA DJEČAKA I DJEVOJČICA: Pripazite na ove infekcije!

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drugačije pristupe u njezi. No, za oba spola vrijedi: topla voda, pamučna krpica, a s vremenom možete uvesti i nježan dječji sapun. No pripazite na ove infekcije...

 intimna njega djevojčica i dječaka Izvor: Shutterstock

Koliko god vam se to možda činilo komplicirano, održavanje higijene intimnih organa kod mališana nije previše zahtjevno. Naglasak prije svega treba staviti na jednostavnost, dakle, upotrebu čiste vode ili vrlo blagih sapuna namijenjenih njezi dječje kože. Samo područje spolnih organa treba svaki dan prati. Najbolje je kod sasvim malih beba koristiti toplu vodu i krpicu kojom ćete prvo oprati manje zamazane dijelove kože, a tek na kraju nečistoće sa spolnih organa. No, zbog različitosti građe spolnih organa djevojčica i dječaka njega se ne provodi na isti način. Donosimo detaljan vodič za intimnu higijenu djevojčica i intimnu higijenu dječaka. 

HIGIJENA DJEVOJČICA

Ulaz u rodnicu nalazi se između dva otvora - prednjeg za izlazak mokraće i stražnjeg otvora debelog crijeva. On je okružen izvorima bakterija koje bismo trebali redovito uklanjati i truditi se da područje rodnice bude čisto. Sama mokraća ne ugrožava rodnicu toliko koliko izmet pa njega treba pažljivo i temeljito uklanjati. Priroda je djelomice i građom zaštitila ulaz u rodnicu. Sam ulaz zatvaraju male usne te zatim i velike usne. Njih prilikom higijene valja nježno razmaknuti te čistom krpicom očistiti sve pregibe.

 shutterstock_1133391518.jpg
Pokrete krpicom uvijek izvodite u smjeru od mokraćnog izlaza i rodnice prema analnom otvoru
Izvor: Shutterstock

Važno! Pokrete krpicom uvijek izvodite u smjeru od mokraćnog izlaza i rodnice prema analnom otvoru, i to uvijek čistim dijelom krpice. Tako ćete u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti dolazak crijevnih bakterija u rodnicu što je izrazito važno za preveniranje vaginalnih infekcija i infekcija mokraćnih putova. Ovom pravilu valja učiti djevojčice od malena. One s vremenom trebaju usvojiti pravilo da se poslije obavljanja nužde ili tuširanja brišu od sprijeda prema straga, od rodnice prema anusu.

HIGIJENA DJEČAKA


Za razliku od djevojčica, kod dječaka područje anusa i spolnog organa rjeđe dolaze u kontakt pa postoji i manje brige zbog mogućih infekcija tog tipa. No, kod dječaka specifičnost građe penisa može izazivati neke druge poteškoće za zdravlje. Tijelo penisa pokriveno je prepucijem koji potpuno pokriva i glavić penisa. Radi se o tankoj kožici koja je rođenjem gotovo srasla s glavićem i najčešće se ne može prevući preko glavića kako bi se to područje opralo. Smisao te kožice jest da čuva nježno tkivo glavića od utjecaja mokraće. Zato nemojte pokušavati na silu povlačiti kožicu jer biste mogli oštetiti tkivo te ga učiniti još osjetljivijim na mokraću. Spolni organ uvijek perite vodom i sapunom, a ako dođe do infekcije, crvenila, dijete otežano mokri ili se na vrhu javlja gnojni iscjedak, svakako posjetite liječnika. Nekoliko je mogućih poteškoća koje će samo liječnik moći prepoznati i liječiti.

 shutterstock_261523241.jpg
Specifičnost građe penisa može izazvati neke poteškoće za zdravlje
Izvor: Shutterstock

NAJČEŠĆA PITANJA O NJEZI DJEČAKA:


Kako održavati higijenu spolovila?
Kao i ostatak tijela: najbolje ga je prati čistom vodom i povremeno - posebice nakon kupanja - namazati kremom. Pripazite: predugo nošenje prljavih pelena, kupanje u kloriranoj vodi i visoko koncentrirani urin mogu iritirati kožu. To posebno vrijedi za dječake koji su skloni upalama. Pomoći mogu često mijenjanje pelena, češće mahanje nožicama ili hodanje bez pelena, kupanje sjedećki u toploj i čistoj vodi, nanošenje zaštitne kreme prije plivanja i uzimanje dovoljno tekućine.


Treba li prati i ispod prepucija?
Povlačenje prepucija uzrokuje male rane. U tom bi se slučaju prepucij morao povlačiti unatrag, a urolozi i pedijatri savjetuju da se to nikako ne prakticira u prvim godinama života. Razlog je sljedeći: kod malih dječaka je unutarnja strana prepucija uglavnom još slijepljena s glavićem penisa. Pokušaji da se koža navuče preko glavića uzrokuju sitne ranice i napuknuća koji prilikom zarastanja ostavljaju ožiljke i time jako sužavaju prepucij.


Kako se prepucij i glavić penisa razdvajaju?
Navlačenje prepucija trebate prepustiti samome dječaku. Dječaci većinom ionako rano otkrivaju svoj penis kao ''igračku'' te povlačenjem i masiranjem sami instiktivno doprinose prirodnom procesu rastezanja i odvajanja prepucija. Ako je vaš sin dovoljno star, možete mu objasniti da će se njegov prepucij jednoga dana moći navlačiti unatrag da se ne uplaši kada do toga dođe, odnosno da mu potaknete znatiželju.Također ga s vremena na vrijeme možete zamoliti da to prilikom kupanja oprezno pokuša sam, no nikako nemojte navaljivati.


Odakle bijela sluz ispod prepucija?
Riječ je o takozvanoj smegmi koja sadrži oljuštene stanice kože, loj i bakterije. Nastaje u većim količinama tek kada se prepucij i glavić penisa razdvoje. Od tog trenutka penis se treba svakodnevno prati ispod prepucija te prepucij nakon pranja valja ponovno povući unaprijed. Jer, što se smegma duže nakuplja, to su glavić penisa i prepucij skloniji upalama.

Jesu li obrezani dječaci zdraviji od neobrezanih?
U to se dugo vjerovalo, zbog čega se, primjerice, u SAD-u sve donedavno malim dječacima rutinski uklanjao prepucij. Time su se željele spriječiti bolesti koje su mogle nastati taloženjem prevelike količine smegme ispod prepucija. Takve bolesti su već spomenute upale glavića i penisa, ali i rak penisa. Osim toga, pretpostavljalo se da obrezivanje ima još jedan pozitivan učinak: smanjeni rizik raka grlića maternice kod seksualnih partnerica obrezanih muškaraca. Danas su mnoge studije dokazale ono što proizlazi iz zdravog ljudskog razuma: naime, da se malim dječacima ne mora odmah odstraniti prepucij da bi se njih i njihove kasnije partnerice zaštitilo od smegme koja može izazvati bolesti. Isto se postiže ako se dječake rano nauči da se svakodnevno peru ispod prepucija.

Možda će vas zanimati

Najnovije