Sve dok nisam postala roditelj muškog djeteta, nisam ni bila svjesna koliko se može zakomplicirati priča oko njege spolovila kod malog dječaka. Razgovarajući s ostalim roditeljima, uvidjela sam da to nije bio samo moj problem i da su rijetki oni mali muški sretnici čiji se roditelji ne bore s prepucijem i pitanjem kako ga povlačiti, prevlačiti i slično. Do sinove druge godine, imali smo razdoblja kada smo to lakše činili, razdoblja kada se kožica uopće nije dala prevući, a dogodila nam se vrlo neugodna situacija kada se prepucij nije mogao vratiti preko glavića pa smo uz urlanje i vikanje jurili u bolnicu.

Kako bismo malo približili ovu temu, razgovarali smo o fimozi i njezi muškog spolovila s pedijatricom Giovanom Armano.

Što je fimoza?

Fimoza je suženje prepucija (kožice na muškom spolovilu) i fiziološka je u dojenačkoj dobi. U pedijatriji češće srećemo adhezije, tj. priraslice, nego samu fimozu.

Kako brinuti o spolovilu djeteta da ne dođe do priraslica i fimoze?

Prevencija fimoze i priraslica, adhezija, u svakodnevnom je laganom prevlačenju kožice. Prevlačenjem se može započeti odmah, jer bebe, kod kojih se kožica uredno počinje prevlačiti, trebaju imati i odgovarajuću njegu spolovila da se između sluznice i kože ne nakuplja sekret, koji bi se mogao inficirati, ako se ne njeguje pravilno. Povlačenje kožice mora biti vrlo nježno i onoliko koliko to beba dopusti te svakako treba paziti da se kožica vrati da ne bi došlo do parafimoze, tj. da se kožica stisne ispod glavića, i ne može se vratiti. To može biti jako opasno jer onda glavić otekne i upali se te postane jako bolan. U tom slučaju, dijete treba odvesti odmah u bolnicu.

Kada je fimoza razlog za zabrinutost?

Fimoza može biti problem ako se kod djeteta pojave poteškoće pri mokrenju te u kasnijoj dobi, kada dijete-adolescent postaje spolno zreo.

Kako se liječi?

Fimoza bi se trebala liječiti kirurški, dok se adhezije ili priraslice prepucija u većini slučajeva liječe konzervativno - kortikosteroidnim kremama, koje omekšaju tkivo spolovila, te se kožica lakše prevuče. Naravno, uz to je potrebno i redovito svakodnevno vježbanje. U većini slučajeva kirurški zahvat nije potreban.

Može li se taj problem riješiti dolaskom puberteta, kada dječaci počnu eksperimentirati masturbacijom?

Adhezije se  ponekad mogu riješiti dolaskom puberteta, kada dječaci počnu eksperimentirati masturbacijom, ali je preporuka da se liječenju pristupi puno ranije, još u ranoj dječjoj dobi. Fimoze se rjeđe izliječe na gore naveden način te ih je potrebno što prije riješiti kirurški kako ne bi došlo do psiholoških trauma.

tinejdžer
Shutterstock 

Koliko su učinkovite steroidne kreme i masti i u kojoj dobi se mogu primjenjivati?

Kreme i masti su učinkovite kod adhezija, a može se pokušati i s fimozom. Kortikoteroidne masti preporučuju se u dobi nakon skidanja pelena. Tada se provede terapija (mazanje i vježbanje), a ako roditelji sami ne mogu prevući kožicu, to mogu učiniti kod pedijatra ili kirurga, nakon primjene kortikosteroidne kreme.

Mnogi roditelji izbjegavaju odlazak liječniku s dječacima koji imaju suženu kožicu jer je do prije nekoliko godina postojala metoda naglog povlačenja kožice, gdje bi dolazilo do pucanja. Primjenjuje li se još ta metoda?

Naglo povlačenje kožice je metoda liječenja kada roditeljima ne uspije prevući kožicu kod kuće. Zove se adhezioliza. Rade je kirurzi, ali i pedijatri. Prije toga je potrebno provesti mazanje kortikosteroidnim kremama i vježbanje, a prije samog akta treba upotrijebiti lokalnu anesteziju (krema) kako povlačenje ne bi bilo bolno.

Nakon adheziolize, sluznica je jako osjetljiva te se preporučuju oblozi, mokrenje pod mlazom vode, tušem ili u kadi te antibiotska krema, ako je potrebno, kako ne bi došlo do upale. Nakon uspješnog prevlačenja, važna je daljnja redovita, svakodnevna higijena spolovila i prevlačenje kožice kako se priraslice ne bi ponovno stvorile.