Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVLJE SRCA: Treba li djecu 'opterećivati' zdravim načinom života?

Autor Zvjezdana Bubnjar

Je li mišljenje da su djeca premlada da bi brinula o svome zdravlju i da će biti vremena za brigu kad odrastu, glavna prepreka za prevenciju od malih nogu

 shutterstock_269923820.jpg Izvor: Shutterstock

Alarmantan je podatak da od tisuću novorođene djece u svijetu, desetoro ima urođene srčane mane. Neke od tih bolesti otkriju se odmah po rođenju, a neke kasnije, najčešće na redovnim sistematskim pregledima.

Genetski naslijeđene i urođene srčane mane kod djece mogu se u nekoj mjeri izbjeći. Iznimno važnu ulogu ima prevencija bolesti u prenatalnom razdoblju i samo se na taj način može smanjiti broj djece s urođenim srčanim manama. No simptomi srčanih bolesti kod djece razlikuju su od simptoma kod odraslih.

Kako se prepoznaju srčana oboljenja kod novorođenčadi?

Srčana se bolest u djeteta može dijagnosticirati još u maternici, a očituje se neposredno po rođenju. Vrsta simptoma ovisi o uzroku, intenzitetu bolesti i dobi djeteta. Da bi se simptom mogao uočiti, liječnik i roditelji moraju znati kako izgleda zdravo dijete, a posebno je teško prepoznati te simptome kod novorođenog djeteta.

Novorođenačka dob je dob do mjesec dana. Normalna srčana frekvecnija kod bebe je 120-160 otkucaja u minuti. Svaka tahikardija, frekvencija iznad 160 otkucaja u minuti, posebno ona iznad 180, znak je moguće srčane mane.

Stoga bi liječnici, ali i roditelji svakom djetetu kod kojeg sumnjaju na srčanu bolest trebali mjeriti srčanu frekvenciju, odnosno puls. Osim tahikardije, koja upućuje na moguću srčanu manu, postoji i bradikardija (usporen rad srca), koja je također znak moguće ozbiljne srčane bolesti.

Primjerice, ako dijete ima srčanu frekvenciju samo 60 otkucaja u minuti, to je znak ozbiljnog poremećaja srčanog ritma.
Drugi simptom, koji se može pojaviti kod srčane insuficijencije, odnosno bolesti srca kod djece jest ubrzano disanje ili tahipneja. Normalna frekvecinja disanja tijekom novorođenačke dobi je 40 do 60 udisaja u minuti. Većina ozbiljnih srčanih bolesti, posebno srčane insuficijencije, popraćena je ubrzanim disanjem. Osim toga, pojavljuje se i otežano disanje pa to nazivamo tahidispnejom.

Osvijestite dijete o važnosti zdravlja srca

Vrlo je važno što ranije započeti brigu o srcu jer danas znamo da nikada nije prerano za usađivanje pozitivnih životnih navika. Kada im se dobro objasni, koncept važnosti zdravlja srca mogu shvatiti sva djeca. Djeca, koja razviju svijest o zdravlju srca u ranoj dobi, vjerojatnije će održati dobro zdravlje u budućnosti.

Djeca bi trebala znati da je srce mišić i da naporno radi, kako bi osigurao krv potrebnu njihovu tijelu. Srce također osigurava kisik i hranjive tvari te oslobađa tijelo od otpada. Pokažite djetetu gdje je srce tako što ćete pokazati lijevo od sredine njegovih prsa. Stavite djetetovu ruku na srce da osjeti otkucaje. Objasnite da se sa svakim otkucajem srce puni krvlju, a zatim se skuplja ili steže kako bi istisnulo krv. Djeca to mogu oponašati otvaranjem i zatvaranjem šaka.

Osim toga, naučite dijete kako pronaći puls na unutarnjoj strani zapešća ili na bočnim stranama vrata. Starija djeca mogu izračunati broj otkucaja srca u mirovanju i otkriti kako im srce radi tijekom vježbanja. Za većinu djece normalna brzina otkucaja srca u mirovanju je 70 do 100 otkucaja u minuti.

Potičite tjelesnu aktivnost

Vježbanje je možda najbolji način za održavanje zdravlja srca. Djeca su često spremnija za tjelovježbu od odraslih jer vježbu ne povezuju s nečim opterećujućim i napornim.

Njima je tjelovježbi zabava, stoga iskoristite to. Potaknite ih da se što više vremena provode vani i da se igraju. Starija djeca mogu se baviti sportom poput nogometa ili košarke, ali čak i najmlađa djeca mogu dobiti kvalitetnu kardio vježbu igrajući lovice ili skrivača. Preskakanje užeta je još jedna korisna aktivnost koja je djeci ujedno i vrlo zabavna.

Hranite se zdravo

Vi i vaša djeca možete svaki dan donositi male, ali zdrave odluke, kako biste održali svoja srca u dobrom stanju. Voće i povrće su na vrhu liste zdravih namirnica. Ako dijete ne voli ovu vrstu hrane, pokušajte je umiješati u smoothie ili pripremiti niskokalorične umake za tjesteninu. Pedijatri također preporučuju cjelovite žitarice, ribu i nemasno meso.

Zapamtite da djeca o zdravlju uče od vas i da ste vi važan faktor koji utječe na buduće zdravlje vašega djeteta. Svojim primjerom pokažite im kako brinuti o svome tijelu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije