Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji o svojim iskustvima: Svako dijete ima svoj ritam razvoja pa tako i vrijeme kada će prohodati

Ako je vaše dijete navršilo neku dob kada ste vi zamislili da će prohodati, a nije, ne brinite se. Iz iskustva mnogih roditelja evidentno je da svako dijete prati neku svoju krivulju razvoja, kako motoričkog tako mentalnog, i prve ...

Jedan od skokova u bebinu razvoju, koji roditelje najviše raduje, ali i od kojeg mnogi strepe: Kada će beba prohodati! S jedne strane, želite da pojuri na nožicama i počne istraživati svijet, a s druge, sve do 3. godine imate mu potrebu bit stalno za petama, da ne odjuri u neku opasnost.

Neki od roditelja podijelili su s nama svoja iskustva vezana uz prve korake svojih mališana.

Priprema, pozor, kreni!

Naša je kći uvijek prihvaćala nove stvari samo kad je ona željela i kad je se za njih osjećala spremna. Prve je korake napravila dok smo bili na obiteljskom odmoru u dobi od 14 mjeseci, iako ne bih rekla da je tada 'prohodala' nego gotovo mjesec dana kasnije. Hvatala se za namještaj i željela nas držati za rukju, osjećajući potrebu za stabilnošću. Tek kad je bila sigurna da može samostalno stajati, konačno je odlučila zapravo prohodati.

Ela, mama jednog djeteta

Lagodan život

Moj sin je napravio prve korake sa 17 mjeseci. Starija ga je sestra nosila posvuda i uvijek mu je donosila njegove igračke, tako da do tada doista nije imao razloga za kretanje!

Katarina, mama dvoje djece

Važno je biti spreman

Moj je sin kasno prohodao, sa 17 mjeseci. Nakon polaganih početaka, gdje bi se pomalo saplitao držeći nas za ruku, jednoga je dana čuo svoju bejbisitericu kako ulazi,  jednostavno ustao i prišao joj. Bili smo zaprepašteni jer nismo očekivali takav preokret.

Jana, mama jednoga djeteta

Bez publike, molim!

Naš stariji sin prohodao je oko biljarskog stola dok smo bili kod prijatelja na druženju, dok nitko na njega nije obraćao pozornost. Imao je 17 mjeseci.

Klara, majka dvoje djece

Božićni dar

Naša je prva kći prohodala sa 15 mjeseci. Bili smo u shopping centru i kupovali darove za Božić, a ona je bila kod kuće s mojim roditeljima. Kad smo se vratili kući, oni su samo rekli: 'Hodala je ukrug po sobi'. Bilo nam je žao što smo propustili svoj božićni dar.

Ana, mama dvoje djece

Zombi beba

 zombi beba

Moja je kći se počela kretati, pridržavajući se za namještaj kad je imala 9 mjeseci, a zatim je napravila prve korake između supruga i mene – ruku raširenih poput zombija, i to kad je imala 10 mjeseci.

Ana, mama jednoga djeteta

Ne znaš što imaš dok ne prođe

Moj je najstariji sin napravio prva tri koraka sa 14 mjeseci, a zatim ništa još 4 mjeseca. Bio je toliko urnebesno brz u puzanju da nije ni pokušavao hodati. Pedijatar je rekao da nije zabrinjavauće sve dok ne napuni 18 mjeseci. Ustao je i počeo hodati dan prije nego što je navršio 18 mjeseci, a sljedeći je dan počeo trčati. Nisam shvaćala koliko mi je bilo super dok je brzo puzao dok nije počeo trčati.

Danijela, mama dvoje djece

Na prvi rođendan

Sve troje moje djece naučilo je hodati u roku dva ili tri dana od svoga prvog rođendana. To je otprilike jedino što su učinili na isti način.

Tanja, mama troje djece

Šetnja do kolača

Moje je prvo dijete učinilo prve korake sa 12 mjeseci, na rođendanskoj zabavi. Krenulo je prema malome djetetu koje je držalo komad kolača. Dobra motivacija!

Vanja, mama dvoje djece

Uhvaćen na snimci!

Moj je sin počeo hodati sa 10 i pol mjeseci. Napravio je prvih nekoliko koraka dok smo bili u kući moje prijateljice. Isprva nisam ni primijetila da je prohodao, no prijateljica je uspjela snimiti mobitelom njegove prve korake.

Tonka, mama jednog djeteta

Svatko na svoj način

Moj najstariji sin počeo je govoriti prilično rano, a prohodao je nekoliko dana nakon svoga prvog rođendana. Mlađi sin je progovorio nakon 1. rođendana, a prohodao je sa 9 mjeseci.

Lana, mama dvoje djece

U selidbi

Bili smo usred preseljenja pa smo živjeli kod mojih roditelja. Bilo je oko 22 sata, a moj 11-mjesečni sin nije dobro spavao pa sam ga pustila da nam se pridruži u dnevnom boravku. Bio je jako uzbuđen i stalno se smijao. Napravio je nekoliko koraka prema meni i pao, ali je bio presretan.

Erin, mama jednog djeteta

Najnovije