Čim se rode, bebe dobiju jednu supermoć, a to je da svojim plakanjem mogu izraziti baš svaku potrebu. No, nažalost, roditelji ne dobiju odmah supermoć razumijevanja bebinog plača, nego ga s vremenom, upoznajući svoje dijete nauče tumačiti.

Dakle, novorođenčetu je plakanje glavni način komunikacije pa je lako razumjeti da plače kad je gladno, umorno, kad mu je neugodno, bolesno... A ponekad samo žele majčinu blizinu i utjehu.

Naravno, ne smijemo zaboraviti kolike koje su često uzrok plakanja beba do 3. mjeseca života, a prepoznajete ga po tome što dijete plače bez vidljivog razloga i gotovo ga je nemoguće smiriti.

Mama Petra nam je tako ispričala da joj je sinčić Ivan u dobi od dva mjeseca toliko neutješno plakao satima i da ga nikako nije mogla umiriti da je iz straha i nesigurnosti tijekom dva tjedna čak tri puta vodila dijete u Hitnu, usred noći, jer nije mogla pretpostaviti da kolike mogu biti toliko uznemirujuće za malo dijete.

Stoga, kad zaplače, prvo provjerite ono biološke potrebe, ako je neutješno, izmjerite temperaturu, ako dijete nema temperaturu, možda je riječ o kolikama.

beba plače
Shutterstock 

Da ne bi bilo zabune, bebe plaču u prosjeku tri sata dnevno, jedna od 10 beba plače puno duže. U dobi između 6 do 8 tjedana djeca su napodložnija plakanju, a od te dobne točke naviše počinju smanjivati vrijeme provedeno u ovoj roditeljima 'dragoj' aktivnosti.

Također, bebe mlađe od šest mjeseci najčešće plaču kasno popodne i predvečer, ali ova faza intenzivnog kasnopopodnevnog i ranovečernjeg plača prolazi nakon navršenih 5 mjeseci.

No, nije kraj vašoj muci jer nakon te dobi plaču i tijekom dana, ali uglavnom je riječ o komunikaciji i plaču kraćeg trajanja i slabijeg intenziteta.

Kako smiriti bebu koja plače?

Prvi je korak provjeriti je li beba gladna, umorna ili joj neki podražaj stvara nelagodu. Možda ćete je umiriti već riješivši njezine primarne potrebe.

Kako umiriti bebu
Shutterstock 

Evo još nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći, a neki su primjenjivi u bilo koje doba dana, dok se neki preporučuju prije uspavljivanja.

  • Lagano ljuljuškajte ili nosite bebu u nosiljci ili marami. Kretanje i roditeljska blizina umirujuće djeluju na bebu.
  • Otiđite u šetnju kolicima ili bebu provozajte autom! Čak i ako ne prestane plakati, možda ćete se vi lakše nositi s plakanjem ako se krećete.
  • Okupajte bebu toploj kupki.
  • Masirajte bebu. Opustit ćete se i vi i beba, a bonus je i stvaranje bliskosti s djetetom. Dodir ima nevjerojatno umirujuću moć.
  • Pokušajte uspostaviti obrazac hranjenja i spavanja.
  • Omotajte bebu. To može pomoći bebi da se osjeća sigurno.
  • Položite bebu na bok u krevetić i ritmično je tapšajte po leđima. Lagano okrenite bebu na leđa ako zaspi.
  • Ponudite dojku. Ponekad beba nije gladna, već želi ili mora sisati kako bi se umirila. Ako je beba u dobi od 3 do 4 mjeseca, a nemate ništa protiv dude varalice, ponudite joj takvu utjehu.
  • Tiho razgovarajte s bebom, pjevušite joj, puštajte tihu glazbu. Možete uključiti ventilator, usisavač ili radio, ali izvan stanice, da samo šumi, jer i takvi pozadinski zvukovi djeluju umirujuće.
  • Prigušite svjetlo.

Kako pobijediti svoje emocije?

Ako beba kontinuirano plače iz dana u dan, možete to teško podnositi, pogotovo ako vam je uskraćen san i umorni ste. Zamislite da imate čepove u ušima i ignorirajte zvuk.

Bebe se osjećaju sigurno i zaštićeno ako s njima komunicirate s puno ljubavi i topline. Dakle, ako osjete da ste vi nervozni, još će više plakati.

Ako vam se stvarno teško nositi s učestalim plakanjem djeteta, potražite pomoć pa neka vas netko drugi zamijeni na sat ili dva dnevno, a vi prošetajte, čitajte, odite na kavu s prijateljicama, činite nešto u čemu uživate i što vas može napuniti energijom, ili samo spavajte.

I još nešto, nikada ne tresite bebu koja se ne želi smiriti. Vjerovali ili ne, kad ste narubu živaca i iscrpljeni i kada ste iscrpili sve svoje mogućnosti i prešli sve granice izdržljivosti, moguće je izgubiti kontrolu. Trešenje novorođene bebe može prouzrokovati ozbiljne posljedice kao što su krvarenja u mozgu i oštećenje mozga.

Ako procijenite da ste izvan kontrole, radije bebu položite na sigurno mjesto, poput krevetića. Otiđite u drugu sobu kako biste duboko udahnuli ili nazovite nekoga da vam uskoči na sat vremena dok se ne saberete.