Budući da imamo velik broj necijepljene djece koju roditelji odbijaju cijepiti u Splitu se pojavilo nekoliko slučajeva teške zarazne bolesti. Riječ je o hripavcu koji se manifestira teškim kašljem s ljepljivim sekretom.U dojenačkoj dobi može izazvati oštećenja mozga, a oboljeloj je djeci često potreban respirator.

Zdravstvene voditeljice Dječjeg vrtića 'Grigor Vitez' upozorile su, piše dalmatinski portal, kako se bolest i dalje pojavljuje među necijepljenom dojenčadi i malom djecom, ali i kod odraslih. 'U svrhu prevencije daljnjeg širenja bolesti, osobito u dolazećem zimskom periodu i u našoj ustanovi, ovim putem potičemo redovna cijepljenja dojenčadi i pozivanje/upućivanje male djece na planirana DTaP/dTap cijepljenja, kao i svih onih koji cjepivo nisu primili. Molimo roditelje da se jave izabranim pedijatrima ili obiteljskim liječnicima kako bismo zaustavili širenje bolesti te izbjegli epidemiju', poručili su iz DV-a 'Grigor Vitez'.

Cjepivo protiv hripavca obično se daje u kombinaciji s cjepivima protiv difterije i tetanusa (često u kombinaciji i s cjepivima protiv dječje paralize, hemofilusa influence i hepatitisa B). Prvo cijepljenje provodi se u dobi od dva mjeseca.

shutterstock_2053184189.jpg
Shutterstock Jedina prevencija daljnjeg širenja ove bolesti je cijepljenje, ističu stručnjaci