Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEDIJATRICA DIANA PUŽEVSKI SAVJETUJE: Kako ojačati imunitet djeci za zimu i spriječiti moguće prehlade i viroze?

Autor Nikolina Kunić

Jedna od najuspješnijih liječnica otkrila je kako sačuvati zdravlje djece u nadolazećim hladnim mjesecima

 Pedijatrica Diana Puževski otkriva kako spriječiti prehlade i viroze kod djece Izvor: Promo

Na nedavno održanoj Becutanovoj radionici za roditeljedr. Med. Diana Puževski, pedijatrica s dugogodišnjim iskustvom, savjetovala je prisutne roditelje kako njegovati osjetljivu dječju kožu u zimskim mjesecima, ali i kako prevenirati moguće prehlade i spriječiti razvoj teške bolesti.

Pred nama su hladni mjeseci, kako bi trebalo njegovati dječju kožu zimi?
Ulazimo u doba godine kada počinju kiše i sezona grijanja, to je zahtjevno za roditelje. Uz nekoliko savjeta o frekvenciji pranja, temperaturi vode i sredstvima kojima se njeguje dijete možemo prevenirati ozbiljne probleme. Glavni problem koji i mi odrasli imamo zimi je suha koža. Suha je jer su često prostori u kojima boravimo pregrijani, zato bi temperatura prostora u kojima su djeca trebala biti oko 20 ili 21 stupanj. Noću dok spavaju 18 stupnjeva. Tako će dišni putevi biti zdraviji. I dijete se nikad ne pipa za ruke kako bismo provjerili je li mu hladno. Ruke i noge su im uvijek hladne i ne referiramo se prema tome. To provjeravamo nuhalno, iza kosice. Druga stvar - sada smo se prali i nekoliko puta dnevno, no malu djecu treba kupati svaki drugi ili treći dan. Skandinavci djecu čak kupaju jedanput tjedno. Preporuča se pranje uljnim kupkama koje su obogaćene vitaminima i omegom, uglavnom su to maslinovo, suncokretovo ili kokosovo ulje. Voda u kojoj kupamo djecu također ne smije biti 37 stupnjeva, to je pretoplo. Dermatolozi mole da to bude između 32 i 34 stupnja. I dijete nakon kupanja ne bismo trebali grubo obrisati ručnikom. Ne trljati ga, već ga lagano, mi to kažemo, „potuftati“. Prve tri minute nakon kupanja nježno utrljamo emolijans, odnosno nešto što vlaži, što će tu kožu nahraniti, poput mlijeka za tijelo. Na posebno osjetljiva mjesta poput područja oko usana, koja su često vlažna, nanosimo više puta dnevno kremu koja sadrži cink uz pantenol i lanolin. Držeći se savjeta o njezi kože uz pomoć klinički i dermatološki testirane Becutan Sensitive linije prevenirati ćemo probleme i neugodu i kod djece s posebno osjetljivom kožom.

 Becutan_Radionica8984 (1).JPG
Pedijatrica Diana Puževski u razgovoru s roditeljima na Becutanovoj radionici
Izvor: Promo

Treba li kupati novorođenče?
Dok god pupak ne otpadne djeca se ne kupaju. Postoji najbolji losion na svijetu i zove se vernix caseosa. To je sirasti premaz s kojim se rodimo i koji bismo u rodilištima trebali utrljati u bebinu kožu, a ne oprati ga. Nije svejedno kojim načinom se dijete rodi. Ako se rodi prirodnim putem usput će pokupiti majčinu floru koja je za njega protektivna. Ako se dijete rodi carskim rezom to nije slučaj. On se rađa u kirurškoj sali i pokupit će mikrobiotu kirurškog prostora. Njegova koža ima drugačiji mikrobiom i takvoj djeci danas dajemo probiotike.

Možemo li voditi djecu na rođendane u igraonice u ovom zimskom periodu?
Djeca do 3 godine su najmanje imunološki zrela i najpodložnija infekcijama i u toj situaciji ne. Ako je rođendan u 14 sati, do tada je u toj igraonici već bilo 5 rođendana i sva ta djeca su sa sobom donijela svoju floru. A ovi maleni doživljavaju sve oralno i sve stavljaju u usta. Veća djeca, petogodišnjaci i stariji, njih ćete odvesti, ali ovoj maloj djeci su vrtić i jaslice dovoljni. Poštedite ih.

Što možemo očekivati kad dijete krene u vrtić?
Kada prvo dijete ide u vrtić bit će značajno bolesnije nego li mlađa braća i sestre, jer će se oni već zahvaljujući njemu „prokužiti“, odnosno dobit će imunitet. Ako prvi put ulazi u kolektiv očekuje se da će dijete do kraja ove godine biti bolesno 6 puta. Virusi i bakterije se mijenjaju, ljeti svaka dva tjedna, a zimi svakih 10 dana, što znači da ste u mjesec dana vrtića bili u kontaktu s najmanje tri vrste virusa. Dijete se mora prokužiti i to je normalno. Ali kad dođe iz vrtića morate: 1. oprati mu ruke 2. oprati mu nos 3. skinuti odjeću u kojoj je bilo u vrtiću i stavite da se provjetri.


Što znači pranje nosa?
Dijete do 3 godine ne zna dobro ispuhati nos i ne zna se dobro iskašljati. Sve to radi, ali površno pa im sprejem koji sadrži fiziološku otopinu isperemo nos. U 8 sati, koliko boravi u prevrućem vrtiću, sluznica nosa se posuši i nema svoju funkciju. Dijete u toj situaciji na sve s čim dođe u kontakt reagira sekretom. On ne znači bolest već obranu zdravog djeteta protiv okoliša. Zbog toga je važno isprati mu nos. Ali i kad dođete po dijete ponijeti vodu i dati mu da pije, jer često ne znaju tražiti, a žedni su.

Ispiranje možemo raditi i s običnom fiziološkom otopinom?
Jedan moj divan kolega, otorinolaringolog, mamama piše recept kako doma skuhati vodu za ispiranje nosa. U pola litre prokuhane vode stave se dvije pedijatrijske žličice (žličice od 5ml) ninske soli. I dobit ćete dvopostotnu otopinu. To je ono što kupujete kao ampule Sinomarina. Idealna hipertonična otopina za zelene šrmklje koje treba micati iz nosa, jer bi u suprotnom mogle 'krenuti' prema ušima i napraviti problem.

 Becutan_Radionica (1).jpg
Jedna od naših najboljih pedijatrica rado dijeli savjete roditeljima
Izvor: Promo

Možemo li koristiti aspiratore, odnosno usisavače za nos?
Ako dijete može sisati ne treba usisavati sekret iz nosa, jer ćete usisati i mikrobiotu, odnosno dobre bakterije. Aspirator je dobar jedino ako malo dijete ne jede, u tom slučaju ćete mu pomoći i izvući šmrklje. No prije korištenja mora se navlažiti nos. No postoji nešto jako jednostavno, takozvani nose cleaner. Košta 3 eura u ljekarnama. Ima špricu koja se napuni fiziološkom otopinom, špricate jednu nosnicu, a na drugu izlazi sekret i tako ga čistite.

Kako možemo ojačati imunitet djeci?
Bavite se svojim djetetom. Budite s njim što više vani, a što manje pred ekranima. Maknite djecu od ekrana. I svaki dan izađite van - nema lošeg vremena, samo loše odjeće. Kad dođete po dijete u vrtić probajte prošetati do doma ako vam je vrtić blizu. Tako će provjetriti osušenu sluznicu nosa. Nemojte ga previše odijevati. Djeca vole trčati i divljati pa je najbolje da ih odijevate slojevito. Jedite sezonske namirnice i dajte im dovoljno tekućine. Izbjegavate šoping centre, mala djeca do 3 godine nemaju ondje što raditi osim pokupiti neki virus. Primjerice, od RSV virusa odrasli imaju običnu hunjavicu, a beba može završiti na respiratoru. Dok je mama u šopingu, neka se tata šeće kolicima vani. I još nešto, ako pušite, bez obzira na to pušite li vani, imajte takozvanu pušačku košulju koju ćete nositi u toj situaciji. Čestice nikotina padaju na odjeću pa ako u naručje primite dijete ono će ih udahnuti. Nikotin je jak iritans za dišne puteve djeteta, kao i klima u šoping centru.

Preporučate li upotrebu inhalatora?
Prvo pravilo kada imate inhalator je ne bacajte upute o upotrebi. On je velika pomoć, ali i potencijalno veliki problem. On je vlažan i ako ga ne čistite u njemu može preživjeti bakterija koja se zove pseudomonas aeruginosa, jako gadna bakterija. I zato neki pulmolozi imaju negativan stav prema kućnoj upotrebi inhalatora. Jako su korisni, ali ih morate dobro čistiti.

Možda će vas zanimati

Najnovije