Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Program atraktivnih radionica iz kemije za školarce

U Hrvatskoj pokrenut međunarodni edukativni program za djecu školskog uzrasta kojoj će kemija biti prikazana na vrlo zanimljive načine

U suradnji s Kemijskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu (PMF), BASF je Hrvatsku uključio u svoj međunarodni edukativni program - BASF Kids' Lab. Program je do sada predstavljen u više od 40 zemalja širom svijeta, a u Hrvatskoj će se izvoditi pod lokalnim nazivom „BASF Kids' Lab – Malci genijalci“. Besplatne interaktivne radionice koje učenicima osnovnih škola, u dobi od 6 do 12 godina, otkrivaju svijet kemije putem jednostavnih i sigurnih pokusa, trajat će tijekom cijele školske godine.

Poticanje interesa djece za prirodne znanosti je ključni cilj našega globalnog programa edukacije mladih. Stoga već dva desetljeća provodimo ovaj program u zemljama u kojima tvrtka posluje, a do sada smo organizirali radionice za više od 800,000 djece širom svijeta, dajući im priliku da steknu prva praktična iskustva i otkriju ulogu kemije u pronalaženju svakodnevnih rješenja. Činjenica da smo već popunili sve termine u prvom polugodištu pokazuje da su i hrvatske škole jako zainteresirane za sudjelovanje u ovome programu“, naglasio je Simon Franko, izvršni direktor tvrtke.

U školskoj godini 2017/2018. program „BASF Kids' Lab – Malci genijalci“ održava se pod nazivom „Clever Foodies“, a posvećen je vitaminima u hrani. Kroz tri pokusa, u kojima će ispitivati razinu vitamina u odabranom voću i povrću, osnovnoškolci će kroz posebno osmišljene didaktičke tehnike upoznati i određene znanstvene metode koje će dodatno potaknuti njihovo kreativno razmišljanje te im pružiti i dodatna znanja o važnosti pravilne prehrane.

Da bismo kreirali održivu budućnost, moramo educirati mlade generacije i potaknuti ih da razmišljaju na nov način. Sve naše aktivnosti u zajednicama u kojima poslujemo usmjerene su postizanju dugoročnog pozitivnog učinka na društvo i povezane s UN-ovim ciljevima održivoga razvoja“, dodao je Simon Franko.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu već je niz godina ključan partner BASF-a u projektima popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Trenutno surađujemo na ovom projektu koji putem atraktivnih i pažljivo osmišljenih pokusa približava kemiju hrane učenicima nižih razreda osnovne škole. Uz pomoć studenata Kemijskog odsjeka PMF-a, djeca tijekom pokusa, koje sama izvode, dolaze do zaključaka o sastavu i kvaliteti namirnica te važnosti zdrave prehrane. PMF, koji i sam intenzivno i vrlo uspješno radi na popularizaciji znanosti, s velikim veseljem podržava napore BASF-a da se znanost na zanimljiv i interaktivan način približi djeci kako bi im se probudio interes prema prirodoslovlju“, izjavila je prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radionice u trajanju od 90 minuta održavat će se svake druge subote na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a učenici će pokuse izvoditi uz podršku i nadzor studenata i doktoranada PMF-a.

Do sada se za sudjelovanje u programu prijavilo 12 osnovnih škola iz Zagreba i okolice, a učitelji i dalje mogu prijavljivati svoje razrede na email adresu [email protected].

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije