Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dječje radionice na glavnom zagrebačkom trgu u znaku tradicijskih zanata

Kako su se djeca zabavljala na selu dok nije bilo televizora i računala te u kojim su sve poslovima mogli sudjelovati i kako pomagati saznat će svi koji u četvrtak, 7. rujna dođu na zagrebački Trg bana Jelačića između 9 i 19 sati.

U srijedu 7. rujna 2017. u sklopu cjelodnevnog predstavljanja Karlovačke županije Zagrepčanima pod nazivom Sa susjedima kod sataodržat će se različite besplatne dječje radionice na kojima će najmlađi učiti filcati vunu te raditi tradicijski nakit i rožice od krep papira. Oni malo hrabriji moći će pomoći u kuhinji Ivane Vukmanić u kojoj će se spremati tradicionalna jela: pašteta od vrganja na kukuruznom kruhu, srneći gulaš s njokima od buće, sarma od ogulinskog zelja s ječmenom kašom, smuđ u korici od bućinih koštica s krumpir salatom te knedle od šljiva s prezlima, vrhnjem, cimetom i šećerom.

Radionice su na rasporedu cijeloga dana te prethodna prijava nije potreba! Dovoljno je da dođete s vašim mališanom te nju/njega uključite u program namijenjenih njihovom uzrastu koji će se odvijati do večernjih sati.

Osim toga, djecu u četvrtak na Trgu bana Jelačića očekuje i malo etno selo te nastupi folklornih skupina njihovih vršnjaka i mažoretkinja na glavnoj pozornici kao i predstavljanje jedinog hrvatskog slatkovodnog akvarija Aquatike. Posebno će zanimljivo biti vidjeti prezentacije starih tradicijskih zanata i običaja poput pletenja košara, našivavanja vrhovačkih pisanica, čihanja perja, šlinganja, faldanja krila, perušanja kukuruza i rada na lončarskom kolu kao i prikaz izrade jalbe – pokrivala za glavu kojeg su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca.

Za odrasle će svirati različiti KUD-ovi uz ponudu 30-ako OPG-ova iz karlovačke županije koji će za degustaciju i prodaju nuditi sireve, med, brašno (heljdino, kukuruzno, ječmena kaša…), domaće sokove i džemove, kompote, svježe voće i gljive, ljekovite pripravke te pekarske proizvode, ali i drvenu i keramičku kuhinjsku opremu i lončariju. Osim poznate Guinnessove štrudle, tu će se naći i više vrsta domaćih keksa te torta Katarine Zrinske.

Poseban interes svakako će pobuditi štand Turističke zajednice grada Ogulina na kojem će biti predstavljena mogućnost polaganja vozačke dozvole za letenje na metli!

Tekst: press

Foto: TZ

Najnovije

Najpopularnije