Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fotoreportaža magazina Sensa osvojila nagradu HND-a

Nagradu Velebitska degenija za najbolju fotografiju i fotoreportažu o zaštiti okoliša 2016. godine u utorak, 23. svibnja 2017., je u Hrvatskome novinarskom društvu dobio Mirko Janković, fotoreporter časopisa Sensa, za fotoreportažu ...

Reportaža “Život na održivom imanju”, autorice Magde Dežđek, popraćena živopisnim fotografijama Mirka Jankovića opisuje život grupe mladih ljudi na ekološkom recikliranom imanju Vukomerić u Vukomeričkim Goricama, u blizini Zagreba. Njihovo je imanje školski primjer permanentne agrikulture koju obilježava harmonična integracija krajolika i ljudi. Oni na održiv način, ne šteteći okolišu, osiguravaju sebi hranu, energiju i dom te zadovoljavaju ostale potrebe.

Ocjenjivački odbor HND-a među Mirkovim fotografijama posebno je izdvojio seriju snimki autohtone turopoljske kuće koja je bila temelj imanja. Izvorno je to bila štala iz 1880. godine, a njezin drugi kat potječe iz 20-ih godina prošlog stoljeća. Premještanjem kuće na imanje članovi su joj udahnuli novi život. Sada ta drvena, hibridna ljepotica zelena krova, koju krasi vjetrenjača, služi kao čitaonica i edukacijski centar u kojem se redovito organiziraju tečajevi i radionice.

15.9.2016.,,Selo Vukomeric (Vukomericke Gorice),Reciklirano imanje Reportaza Reciklarnog imanja u selu Vukomeric u Vukomerickim Goricama (30km od Zagreba). Na fotografiji: Foto: Mirko Jankovic

Velebitska degenija za najbolju fotografiju ili fotoreportažu ove godine dodijeljena je prvi put. Članovi ocjenjivačkog odbora istaknuli su kako se nije bilo lako odlučiti između vrlo kvalitetnih fotoreportaža i fotografija koje svjedoče o šteti što se nanosi okolišu te onih koje govore o pozitivnoj i ljepšoj strani ekologije, kada čovjek svojim ponašanjem doprinosi očuvanju okoliša. Prevladala je misao da oni koji čine dobro okolišu pozitivno utječu na svijest građana i njihovu edukaciju te zaslužuju nagradu. Tako je Velebitska degenija otišla u ruke našeg fotoreportera Mirka Jankovića.

Za najbolji novinarski rad objavljen u tisku i na internetu, nagradu Velebitska degenija dobila je Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista za tekst pod naslovom “Hrvat koji čisti oceane”. Ivan Čorkalo, novinar Nove TV, dobio je Degeniju za najbolji televizijski prilog pod nazivom “Smeće u Jasenovcu”. Tea Škrinjarić, novinarka Radija Quirinus, dobila je nagradu za najbolji radijski prilog u emisiji “Čuvarkuća”.

Nagrađeni su dobili skulpturnu plaketu Velebitska degenija, rad kipara Stjepana Divkovića, diplomu i novčanu nagradu.

sdr

Tekst i foto: Sensa

Najnovije

Najpopularnije