Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolnica za medvjediće na zagrebačkom Zrinjevcu

U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Navedene udruge ...

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt Bolnica za medvjediće pokrenut je s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

Takav događaj se priprema i za
27. svibnja 2017. od 10 do 20 h kada će u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Bolnica za medvjediće koja će se naći na Zrinjevcu, osmišljena u suradnji sa studentima iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom
Petica – igrom do zdravlja, projektom Zubić studenata Stomatološkog fakulteta, te projektom Sapunčić studenata Farmaceutsko - biokemijskog fakulteta posjetitelje očekuju radionice o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i pravilnom pranju ruku i zuba, čime se želi naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi.SUBOTA 27. 05. 2017. 11.00 - 13.00 Petica - igrom do zdravlja (zdrava prehrana i tjelesna aktivnosti) 15.00 - 17.00 Medin zubić

17:00 - 19:00 Sapunčić – Kada, kako i zašto prati ruke?

19.30 - 20.00 Iznenađenje od sapunice – veliki baloni za naše malene

Više na Facebook stranici: Bolnica za medvjediće

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije