Prošlih smo dana dosta pisali o sve većoj prisutnosti poremećaja hranjenja u našoj zemlji, a sada na tu temu donosimo i informaciju o humanitarnom koncertu na kojemu će nastupati čak 25 harfista iz Hrvatske i okolnih zemalja. Prihod od ulaznica namijenjen je radu Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u zagrebačkom Jankomiru, jedinoj dnevnoj bolnici za liječenje oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja u Hrvatskoj.

Od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja u Hrvatskoj boluje više od 40.000 osoba, većinom djevojčica i mladih žena u dobi od 12 do 30 godina. Liječenje ovih mentalnih poremećaja s najvišom smrtnosti među adolescenticama dugotrajno je i zahtijeva ulaganja u dodatne terapije i edukaciju stručnjaka. Humanitarni koncert organizira klub Zonte International, uz potporu Centra za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.

Koncert će se održati u dva termina – s početkom u 17.30 i 20 sati. Harfisti će izvoditi  klasične i suvremene melodije, a posebna gošća koncerta je violončelistica Ana Rucner, a umjetnička direktorica orkestra je Marija Mlinar.

Tekst i foto: press