U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Kako knjižničari sudjeluju u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga?

Knjižničari u Hrvatskoj po četvrti puta obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima tijekom veljače prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima - dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije - zabavno je!

svoju-knjigu-daruj-tude-srca-obraduj

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga?

Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku - obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.

Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca - Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.

Darujte knjigu - Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim SOS selima, dobrotvornim organizacijama....

Događanja organizirana u okviru kampanje "Čitaj mi!" možete pratiti na internet stranici http://www.citajmi.info/dogadanja/, a ukoliko se želite uključiti u akciju registrirajte se na internet stranici https://www.citajmi.info/dogadanja/prijavi/

"Čitaj mi!" prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja pokrenuta prije četiri godine s ciljem poticanja roditelja i drugih odraslih da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece. Unazad tri godine koliko se organizira akcija "Čitam, dam, sretan sam" prikupljeno je preko 9000 slikovnica za dječje odjele bolnica, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće, domove za djecu... knjige su išle iz ruke u ruku po cijeloj Hrvatskoj, darivanje slikovnica postalo je hit.

Tekst i foto: Hrvatsko čitateljsko društvo