Četvrtu godinu za redom Praktikum uspješno nastavlja s dramskim, filmskim, likovnim, radionicama pjevanja i glazbenim radionicama za djecu i mlade uz vodstvo priznatih umjetnika iz svijeta kazališta, filma, glume, glazbe i likovne umjetnosti. Upisi su trenutno u tijeku, a s radionicama se kreće od 1. listopada 2016. godine. Sve grupe podijeljene su prema dobnim uzrastima i omogućeno je doći na besplatni ogledni sat kako bi se upoznalo sa voditeljima radionica i načinom rada.

U prostorima udruge zajedno s djecom i mladima osvješćuju se i otkrivaju njihovi talenti te se radi na daljnjem rastu i razvoju. Uz stručno vodstvo, radionice se odvijaju u manjim grupama radi bolje koncentracije i kvalitetnijeg rada te kako bi se mogli posvetiti svakome od polaznika ponaosob. Udruga Praktikum za sve svoje polaznike na kraju godine organizira produkciju radionica te oni sami zajedničkim radom kreiraju završnu predstavu, u kojoj pokazuju neke od vještina i znanja koje su stekli kroz godišnji rad te još važnije svoju kreativnost koja se njeguje i usmjerava kako bi zasjala na svjetlima pozornice.

Dramsko filmski studio PRAKSIpod vodstvom glumca Kristijana Ugrine i Davora Kovača, kazališne redateljice i dramske pedagoginje Ive Srnec i Maje Milinković te filmske redateljice i scenaristice Dorote Vučić omogućuje mladima da se okušaju u ulogama redatelja, glumaca, scenarista i montažera. Polaznici upoznaju filmsko stvaralaštvo kroz kreativne zadatke, igre i stručno vođenu edukaciju o sedmoj umjetnosti. Od dramske igre do filma svatko se može pronaći u kreiranju video zapisa i ispričati svoju priču. Posjećuje se i pravi filmski set i kazališne predstave kako bi se upoznali sa snimanjem nekog filma i serije u kojima su ostvarili i više uloga. Polaznici redovno imaju gostovanja i predavanjima stručnjaka iz područja filma i kazališta.

U sklopu likovnih radionica djeca i mladi pod vodstvom akademske kiparice Melite Omeragić upoznaju se s raznim umjetničkim tehnikama, posjećuju zagrebačke muzeje i galerije te provode radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum pod nazivom „Umjetnost u mom kvartu“. Radi se u umirujućem okruženju, gdje se svakog polaznika potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost. Kroz kreativno stvaranje usvajaju se razne tehnike rada, sposobnost koncentracije i pronalaženje alternativnih rješenja i razmišljanja. Mlađi osnovnoškolski uzrast započinje na radionicama Kreativni start gdje se djeci niz mogućnosti koje spektar umjetnosti pruža kako bi im olakšali daljnji životni put pri osvještavanju i korištenju kreativnog izričaja u raznim životnim situacijama. Na radionici Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja stariji osnovnoškolci izrađuju djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima, arhitektima, građevinarima , scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima.

All that mjuz“ radionica pjevanja predvođena glazbenicom Melitom Lovričević oformljena je kako bi se polaznike upoznalo s čarima improvizacije i glazbe te kako bi produbili svoju umjetničku senzibilnost, jačali svoje samopouzdanje u svakodnevnom životu ali i u grupnim nastupima na pozornici. Pristup radu uključuje edukativni aspekt: tematski osvrt u sklopu sata na određene aktualnosti i zanimljivosti iz glazbene kulture, povezanost s prirodom (godišnja doba, zvukovi prirode, izrada vlastith instrumenata), organizirani posjeti koncertima te gostovanja instrumentalista koji ih upoznaju s vlastitim instrumentima. Radionice su multimedijalne te spajaju glazbu s drugim vrstama umjetnosti poput plesa ili likovne umjetnosti. Kroz rad se dotiče klasična, tradicionalna i suvremena glazba.

Program glazbenih radionica djecu želi upoznati sa svim instrumentima kako bi na kraju sami izabrali svoj budući instrument, kreativno se zabavljajući i uživajući uz glazbu. Akademski glazbenici MartinŠaban i Silvija Štajcer Šaban žele da djeca kroz igru i pokret uče glazbeni jezik te uz sviranje blok flaute dobiju osjećaj da su pravi glazbenici i stvore svoj prvi odnos prema instrumentu. Cilj je da djeca upoznaju i zavole glazbu kroz vlastito sviranje i prepoznaju je u svemu što ih okružuje. Na kraju školske godine postaju dio priče završne produkcije s ostalim polaznicima udruge Praktikum.

udruga-praktikum-zapocinje-novu-sezonu-kreativnih-radionica

Udruga Praktikum je edukativno-zabavni centar za djecu i mlade koji potiče kreativnost. Uz dramske radionice, u prostorima Udruge održavaju se i radionice filma, likovne radionice, radionice pjevanja, glazbene radionice i različiti treninzi i programi pomoći u učenju. Udruga potiče zdrave životne stilove kroz tjelesnu aktivnost djece i mladih te je pokrenula novi projekt planinarenja na Medvednici Umjetnost u prirodi. Uz edukativno zabavni dio, osmišljava i provodi aktivnosti i projekte podržane iz nacionalnih i EU fondova vezane za zaštitu zdravlja djece i mladih s naglaskom na sve oblike rizičnih ponašanja, promiču cjeloživotno obrazovanje kroz neformalno obrazovanje mladih i jačanje civilnih organizacija.

udruga-praktikum-zapocinje-novu-sezonu-kreativnih-radionica

Ukoliko se netko planira u budućnosti ozbiljnije baviti navedenim umjetnostima, Udruga nudi i pripreme za prijemni ispit u Školu primjenjene umjetnosti i dizajna te pripreme za upis na Akademiju dramskih umjetnosti. Seminari vedske matematike pomažu pri problemima s matematikom i čine ju jednostavnom, zabavnom i pristupačnom. S obzirom na potražnju i zainteresiranost, pokrenuti su i treninzi učenja na čijim se seminarima djeca uče skupu praktičnih tehnika učenja, strategija i vještina, te program socijalnog i emocionalnog učenja kroz čiji proces djeca spoznaju kako se suočiti sa životnim izazovima. Djeci i mladima pomaže u jačanju samopouzdanja i samosvijesti, smanjenju stresa, poticanju suosjećanja i suradnje, postizanju koncentracije i pozornosti te mnogim drugim procesima. www.udruga-praktikum.hr

udruga-praktikum-zapocinje-novu-sezonu-kreativnih-radionica

Tekst i foto: Praktikum