Žensko mladunče alpake koje je na svijet stiglo 2. siječnja i najavilo još jednu godinu ispunjenu ljubavlju u Zoološkom vrtu grada Zagreba, odvažno istražuje vanjsku nastambu i druželjubivošću osvaja simpatije posjetitelja. Pravo je to mladunče elegantne Annike i šarmantnog Jaspera koji je zimi najveća zvijezda Zoološkog vrta. Taj par alpaka u Zagreb je stigao iz Njemačke, a u Zagrebu njihova ljubav cvjeta – ovo im je na maksimirskoj adresi već drugo mladunče.

Ono je prvih mjesec dana provelo sljubljeno uz majku sišući mlijeko i ohrabrujući se za veća istraživanja. Sada već isprobava sijeno te uživa u društvu ostalih članova krda te mara i kapibara s kojima alpake dijele nastambu.

neodoljivo-valentinovo-u-zooloskom-vrtu-grada-zagreba

Inače, alpaka je udomaćena južnoamerička deva koja izgledom podsjeća na ljamu, ali je manja i ima znatno dužu i posebno finu dlaku, pa se danas zbog izrade cijenjenih tkanina uzgaja diljem svijeta.

Mužjaci alpake žive s više ženki, a taj će haremski život u životinjskom svijetu posjetitelji Zoološkog vrta moći upoznati kroz edukativni program osmišljen u povodu Valentinova za subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače. Naziv programa je „14 nijansi ljubavi". Od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt kreću vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive. Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine. Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka. Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini - u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca - brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce. Tukani bi mogli biti uzor i mnogim ljudima. Jako ozbiljno shvaćaju život u paru - ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti - donosi joj darove, kljucka noge...

neodoljivo-valentinovo-u-zooloskom-vrtu-grada-zagreba

Svi građani koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2015., u nedjelju, na Valentinovo, Zoološki vrt mogu posjetiti besplatno. Onima pak koji tek razmišljaju o prigodnom daru za najdražu osobu, edukatori Vrta predlažu posvojenje nekog od zaljubljenih parova životinja.

neodoljivo-valentinovo-u-zooloskom-vrtu-grada-zagreba

Tekst i foto: press