Ove se godine Dan crvenih panda u svijetu obilježava 6. put. Time se ukazuje na važnost očuvanja prirodnog staništa crvenih panda.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba taj je dan posebno važan i zbog Eme i Popija, para crvenih panda koji na maksimirskoj adresi ljubuje već pet mjeseci. Popi je trogodišnji mužjak iz slavne obitelji zagrebačkih crvenih panda, a Ema jednogodišnja ženka u Hrvatsku pristigla iz njemačkog Dortmunda.

dan-crvenih-panda

Posjetitelji Zoološkog vrta u subotu će moći doznati mnoštvo detalja iz života crvenih panda. Govoreći o prehrani simpatičnih sisavaca edukatori Vrta građanima će predstaviti i razne proizvode od bambusa. U posebnom kutku posjetitelji će moći naučiti po čemu se crvena razlikuje od velike pande, a na likovnoj radionici kako izraditi rep nalik onom crvene pande.

U igri Pandin izazov posjetitelji će moći pokazati svoje umijeće baratanja kineskim štapićima. Organizirano je i posvajanje crvenih panda, a svi postojeći posvojitelji te vrste pozvani su da u Vrt ponesu kineske štapiće. Na njih će potom ispisati svoja imena te od štapića izraditi modele stabalaca za šumu koja simbolizira njihovu potporu očuvanju prirodnog staništa crvenih panda na obroncima Himalaje.

dan-crvenih-panda

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba