Prvi Eko Limach Fest, održan u nedjelju 4. listopada iispunio je sva očekivanja mališana koji su uz nazočnost roditeljacrtali, slikali, izrađivali eko drvene igračke i umjetničke predmete od recikliranog materijala,igrali paintball, nogomet, trenirali borilačke vještine, spravljali zdrave slastice od voća i povrća. Festivalom se nastojalo potaknuti roditelje da što više vremena provedu sa svojom djecom u prirodi.

Najveće zanimanje mališana i roditelja privukla je Cool Food radionica o zdravoj prehrani u kojoj su se spravljajući zdrave i fine kolače od sezonskog voća i povrća te prirodnih sastojaka educirali o važnosti zdravih prehrambenih navika.

Cilj radionice je bio naučiti mališane na uporabu voća i povrća u izradi finih slastica, te ih kroz jednostavnost primjene i upoznavanje s namirnicama potaknuti da tako nešto primjene i u vlastitom domu.

eko-limach-fest-privukao-vise-od-petsto-malisana-i-njihovih-roditelja

"Razvila sam recepte koje uključuju ciklu, mrkvu i jabuku; svježe namirnice koje su u sezoni tijekom cijele godine. Sezonska namirnica je nutritivno bogata, ukusna, dostupna i cijenom pristupačna.. Oduševljena sam jer dodir s tim sastojcima nije izazvao zadršku kod djece, nego upravo suprotno, veliki interes i zadovoljstvo gotovim slasticama koje su sami napravili" - rekla je voditeljica Cool Food radionice amaterka slastičarka Jadrana Ćurković koja nije krila oduševljenje jako dobrim odazivom ljudi na festival.

Veliku pozornost privukla je i SmART, edukativno kreativna radionica u kojoj su mališani od PET ambalaže proizvoda Atlantic Grupe izrađivali ekološki prihvatljive proizvode za osobnu upotrebu. Cilj radionice bio je razvijati svijest najmlađih građana da priroda ne poznaje otpad, da reciklažom racionalno trošimo energiju i prirodne resurse i time čuvamo našu planetu. Također, izradom prostornih eko instalacija željeli smo skrenuti pažnju najmlađih na vođenje odživog načina života izaženog u konceptu 5R (rethink/promisli, reduce/uštedi, reuse/iskoristi, repair/popravi, recycle/recikliraj).

eko-limach-fest-privukao-vise-od-petsto-malisana-i-njihovih-roditelja

Iznimno veliki odaziv bio je i na HappyWorld, likovno kreativnoj eko radionici na kojoj se kreativnost najmlađih crtajući i slikajući poticala na pozitivan, zabavan, maštovit i opuštajući način. U sklopu radionice djeca su izrađivala i sretnu eko planetu te na maštovit način odaslala svoje eko poruke.

Svoju su inovativnost i kreativnost djeca pokazala i na Eko Toys edukativnoj radionici na kojoj su uz pomoć obitelji Adamović, vlasnika Obrta za eko igračke izrađivala vlastitu drvenu igračku prema svojim zamislima i željama.

Mališane je privukla, između ostalog i ZOO radionica u organizaciji Zološkog vrta grada Zagreba čiji voditelji nisu krili oduševljenje velikim odazivom.

Djeca su sa jednakim zanimanjem sudjelovala i u edukativnom i u kreativnom dijelu naših radionica. I dok su u edukativnom kutku učili o čudesnom životinjskom svijetu, u kreativnom su izrađivali hranilice za ptice od recikliranog materijala. Uz to smo organizirali i nagradnu igru da u što kraćem roku svrstaju otpad u pravilni kontejner- rekao je Toni Tešija edukator u ZOO vrtu Zagreb.

eko-limach-fest-privukao-vise-od-petsto-malisana-i-njihovih-roditelja

Festival je i humanitarnog karaktera, u suradnji s Portalom Dobrote, s ciljem da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno! Hranu su donirali sponzori Festivala,dok su posjetitelji mogli uplatiti donacije i darovati školski pribor djeci koja nemaju mogućnost kupiti isti.

Svaka donacija ide u osnovnu školu Katarina Zrinski u mjestu Krnjak, nadomak Karlovca, područje od posebne državne skrbi. Ista je škola uvrštena u projekt „Besplatna prehrana“ pri Ministarstvu socijalne politike i mladih-rekla je Sanja Bijonda, predsjednica Humanitarne udruge Portal Dobrote. U Udruzi istodobno pozivaju sve one koji nisu uspjeli pomoći na festivalu da donacije uplate na žiro račun Udruge:

IBAN: HR592402006150003509 Erste banka

Humanitarna udruga Portal Dobrote

Trakošćanska 21

10000 Zagreb

Eko Limach Fest popraćen je i bogatim glazbenim programom, a na Velikoj su se pozornici izredali KUD Croatia, te dječji zborovi Kikići, Genijalci, Medenjaci, Čarobni zvuci, Bajka, Allegro i Sesvetski klinci, te plesna skupina FUSION. Odigrana je i predstava Eko Eko čarolija, u izvedbi Blue Moon, udruge za promicanje kreativnih umjetnosti te u režiji Mirjane Pavelić.

Ulaz za sve posjetitelje Eko Limach Festa bio je besplatan, na radost brojnih roditelja koji su u park Maksimir s djecom došli slučajno i na festivalu, uživajući u brojnim sadržajima ostali cijeli dan.

Oduševljeni sadržajem djeca su zaželjela isti festival svaki tjedan!

Organizator Eko Limach Festa je PaPRika, event management agencija koja ujedno zahvaljuje svim sponzorima!

U Hrvatskoj je svijest o temi ekologije još uvijek na poprilično niskim granama, i možda je upravo ovakav projekt idealan da se neke stvari počinju mijenjati s novim generacijama. Ulaganje u zajednicu u kojoj živimo je nešto neprocjenjivo, a na kraju krajeva obrazovanje je najjače oružje koje se može iskoristiti da bi se promijenio svijet- osnovna je poruka organizatora Eko Limach Festa čiji je cilj postati tradicionalan.

Tekst i foto: Eko limach fest