Glavne poruke ove kampanje, osim kroz slogan ''S tobom i kroz najprometnije ceste'', mogu se navesti kroz pitanja koja bi si svi koji razmišljaju o skrbi za neku životinju trebali postaviti:

Želim li udomljavanjem spasiti neku od životinja iz skloništa umjesto da ju kupim kao predmet?

* Imam li uvjete za bezuvjetnu skrb za životinju tijekom cijelog njezina života?

* Hoće li svi članovi moje obitelji biti suglasni s dolaskom životinje u njihovu blizinu?

* Znam li dovoljno o brizi za životinje i imam li novaca za cijepljenje, mikročipiranje, hranu i liječenje?

* Kada bude trebalo ići na put, hoću li moći povesti svojeg prijatelja sa sobom ili ga ostaviti na čuvanju?

Članovi Vatre pozvali su građane da budu odgovorni udomitelji, a Ivan Dečak izjavio je o problemu napuštanja: ''Pomislite kako bi vama bilo da vas se svi odreknu i izbace vas na ulicu. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama, bili to ljudi ili životinje!'' Basist Tomislav Šušak istaknuo je: ''Mislim da su životinje odgovornost koja se mora svjesno preuzeti. To su živa bića o kojima si dužan brinuti se. Ne treba olako uzimati životinje, a životne navike moraju se mijenjati i prilagođavati jer to su naši životni partneri koji zaslužuju našu punu pozornost i ljubav.''

Stotine životinja usmrćeno

Napuštanje životinja velik je problem u Hrvatskoj, no još je alarmantnije što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, i dalje ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre niti provode programe kastracije životinja, kao ni edukaciju građanstva o zaštiti životinja.

Ni podaci koje je udruga Prijatelji životinja uspjela prikupili od registriranih skloništa za 2014. godinu ne govore u prilog brizi za napuštene životinje. U prošloj je godini na skrbi 11 skloništa koja su poslala podatke bilo više od 4000 životinja - više od 300 životinja po skloništu! Od toga je broja, prema dostavljenim podacima, udomljeno oko 2000 životinja. Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji samo pet no kill skloništa, stotine životinja usmrćeno je, na sramotu cijele Hrvatske. Izvršeno je samo oko 1000 kastracija.

Skloništa koja su se izjasnila o povećanju broja napuštenih životinja u ljetnim mjesecima spominju porast za oko 50 %, no naglašavaju da je napuštanje prisutno tijekom cijele godine. Unatoč novčanim kaznama do 15.000 kuna, napuštanje je stalno prisutno, što jasno govori da je glavni problem neprovođenje zakonskih odredbi.

Vatra i psi Bobica i Jasper pozivaju sve na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i da dignu glas protiv napuštanja i ubijanja životinja, naglašavajući da je bolje ne uzeti pod skrb životinju, ako ne postoje uvjeti za pravilnu i cjeloživotnu skrb.

Profesionalnu i volontersku pomoć pružili su Ana Mihalić (fotografija), Petra Sever (šminka) i Maja Zaklan (dizajn plakata). Kampanja je realizirana u suradnji i uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, Europlakata, Arta, Studija Zale, Vector Designa, Avalona, trgovina bio&bio i Sapunoteke.

Vizual plakata, više informacija kako pomoći napuštenim životinjama te oglasnik za udomljavanje i čuvanje životinja nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

s-tobom-i-kroz-najprometnije-ceste

Tekst i foto: Prijatelji životinja