U utorak 2. lipnja 2015. od 9 do 19 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Prijatelji životinja održavaju 5. VegeSajam. Cilj je ovoga sajma upoznati građane i turiste s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača.

5. VegeSajam specifičan je po tome što će se na njemu predstaviti i nositelji V-oznake. V-label, europska vegetarijanska oznaka, jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljujeveć 20 godina. Primarni joj je cilj omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i mjesta na kojima takve proizvode mogu konzumirati. V-oznaka i u Hrvatskoj postaje sve popularnija i primamljiva sve većem broju proizvođača i kupaca.

zegevege-festival-na-trgu-bana-jelacica

VegeSajam privlači mnoge građane zanimljivostima, ali je i edukativan. Najvažniji zdravstveni razlog za bezmesnu prehranu je prevencija raznih oboljenja poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Danas svaki drugi građanin Hrvatske umre od kardiovaskularnih bolesti, što se moglo u više od 90 posto slučajeva spriječiti pravilnim načinom prehrane. Također, sve je više ljudi koji iz suosjećanja prema životinjama odbacuju namirnice životinjskog podrijetla, a i sve je više alarmantnih pokazatelja koliko mesna industrija utječe na potrošnju dragocjenih prirodnih resursa i zagađenje okoliša.

Na ovogodišnjem VegeSajmu sudjelovat će izlagači koji će ujedno biti neki od stotinjak izlagača na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu, 4. i 5. rujna na glavnom zagrebačkome trgu. Svoje proizvode i usluge, ali i misiju, predstavit će: Annapurna, bio&bio, Dvostruka duga, Garden d.o.o., Konoplja&co, Kresoja, BoBo trgovina, Planetopija, Prijatelji životinja, Rožić d.o.o., Greencajg, Šumski kuhar, Vegehop i Vegetariana.

zegevege-festival-na-trgu-bana-jelacica

Na VegeSajmu bit će izloženi isključivo veganski proizvodi, a osim knjiga i prehrambenih proizvoda za ljude bit će izložena i hrana za pse i mačke.

Prijatelji životinja vas pozivaju da posjestite VegeSajam, otkrijete nove ukusne i zdrave biljne proizvode, uživate u degustacijama i informirate se o svim prednostima biljne prehrane.

Više o VegeSajmu možete saznati na: www.prijatelji-zivotinja.hr.

zegevege-festival-na-trgu-bana-jelacica

Tekst: Prijatelji životinja

Foto: Profimedia, Prijatelji životinja