Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Ban Bossy“ – kampanja za jačanje samopouzdanja kod djevojčica, djevojaka i žena

Kad dječaci naređuju i provode svoju volju, tada se na njima već vidi da će biti snažni vođe sa stavom. Kad djevojčice pokažu isto, brzo ih se okarakterizira kao osorne, tvrdoglave i nametljive. Ovakve ocjene se nastavljaju davati ...

 Beyoncé_Ban Bossy

Kako bi obratila pozornost javnosti na te i slične krive vrijednosti u društvu američka udruga Girl Scouts udružila se s televizijskom kućom Lifetime te okupila uspješne žene poput Beyoncé, Jane Lynch, Condoleezza Rice, Diane von Furstenberg, Jennifer Garner kao i mnoge druge, u namjeri da podignu svijest žena o stereotipima kojih obično ni same nisu svjesne.

"Žene su manje zainteresirane za vodstvo od muškaraca", izjavila je Beyoncé te dodala kako se to događa zbog straha da budu prozvane nametljivima, dok u međuvremenu vodstvo preuzimaju – “dječaci”. Zato je poručila djevojčicama: „Budi hrabra. Budi ono što jesi.“ I zaključila: „Ja ne šefujem. Ja jesam šefica.“
„Ban Bossy“ – kampanja za jačanje samopouzdanja kod djevojčica, djevojaka i žena
Izvor: Youtube

Inače je upravo ta popularna pjevačica jedna od najglasnijih pobornica trećeg vala feminizma koji uključuje žene različitih etniciteta, mogućnosti, klasa, izgleda i seksualnih orijentacija. Power feminizam se pojavio 90-ih godina prošlog stoljeća i poslao snažnu poruku ženama da se prestanu smatrati žrtvama, jer je upravo to uvjerenje jedino što ih sputava. Tako je i cilj kampanje "Ban Bossy" pomoći djevojčicama, djevojka i ženama da budu u stanju prepoznati mehanizme koji ih još od djetinjstva sputavaju u želji da preuzmu vodstvo.

Pored ohrabrenja djece, odnosno djevojčica, inicijatorima kampanje je u cilju senzibilizirati ljude koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s djecom kao što su njihovi učitelji, profesori, odgajatelji. „Riječi imaju snagu!“ je moto kojim se ova kampanja vodi i njime želi istaknuti kako su djeca u ranoj fazi razvoja vrlo sugestibilna i lako usvajaju sva pa tako i kriva uvjerenja. Zato rečenice poput: „Ova mala šefuje!“ treba izbaciti iz rječnika i ohrabrivati djevojčice kao i dječake da se zauzimaju za sebe.

Na internet stranici kampanje „Ban Bossy“ pogledajte mnoge informacije, potražite brošure, grafikone i filmiće za djecu, roditelje i učitelje koje možete downloadati i dijeliti.

Foto: Profimedia

Video: Youtube.com

Najnovije