Kad ste bili dijete, najuzbudljiviji dani u godini bili su vaš rođendan i Božić. Kao odrasloj osobi, uzbuđenje zbog Božića nije više isto, posebno ako ste mama. Tada shvatite da su za svu čaroliju Božića zaslužne mame. No zato postoji Majčin dan koji bi vam mogao to nadoknaditi.

Već godinama se na društvenim mrežama i forumima raspravlja o tome koliko je zapravo Majčin dan mamama opuštajući. Započinjete li dan doručkom u krevetu i najavom da nećete prstom maknuti sljedeća 24 sata ili ga provodite čestitajući svojoj i suprugovoj mami i ugađajući drugima?

Od mama male djece očekuje se da organiziraju sve i slave i svoje majke i svekrve

Jedna mama nedavno je na Redditu tvrdila da Majčin dan zapravo ne bi trebao biti o bakama, a njezina je objava pokrenula raspravu o bakama i djedovima i njihovim ulogama u našim životima.

"Naši roditelji imali su više od 30 majčinih i očevih dana. Sada kada mi (njihova djeca) imamo djecu, moraju se odreći odmora", napisala je. Nadalje je primijetila da je "potpuno nerazumno očekivati ​​od mama mališana da organiziraju i slave i svoje majke i svekrve, a da ništa ne ostane za njih".

Mame male djece tvrde da Majčin dan nije dan baka
Shutterstock 

Budući da njezina majka i majka njezina muža žive daleko jedna od druge, ona otkriva da svoje vrijeme provodi putujući između njih za vikend te se pita: “Gdje je moj dan? Već sam pokrenula ovo pitanje i obje naše majke shvaćaju da mi je teško, ali obje ne žele pokleknuti da izaberu dan nečega što žele raditi s obiteljima. Kao da bi moj poklon za Majčin dan trebala biti zahvalnost što sam dobila vrijeme s obitelji. Ali kad moram planirati, pripremati i kupovati darove... kako je to zabavno? Zašto se i dalje sve vrti oko Baby Boomers generacije? Znam da ne mislim jedina ovako. Praktički svaka druga mama mojih godina (34) s kojom razgovaram o tome misli isto”.

Objava je izazvala puno pozornosti, a mnogi su se složili da bi Majčin dan trebao biti prvenstveno o mamama koje trenutno imaju malu djecu.

Svekrva kaže da konačno ima cijeli dan samo za sebe

Jedna vrlo napredna svekrva je napisala: "Ja sam svekrva i slažem se! Moj sin je oženjen i ima bebu od 14 mjeseci, Majčin dan bi trebao biti u znaku njegove žene! Može me brzo nazvati ili poslati čestitku, ali meni ne treba fokus. Moj muž će zapravo biti izvan grada, a ja dobivam cijeli dan SAMO ZA SEBE! Trebalo je samo 25 godina, djevojke, ali uspjela sam. Napokon sam dobila slobodan dan."

Jedna mama podijelila je svoje brige: "I moja majka i svekrva su od velike pomoći pa se osjećam loše što ih ne slavim… ali također, one znaju da nemam vremena."

Drugi se komentator složio da bi trebalo naći neku sredinu: "Uvijek ćemo slaviti svoje mame, svekrve/punice jer je za mene ovo praznik za sve majke, uključujući bake i prabake, ali možda postoji kreativno rješenje da ih obje uključimo, grupni ručak ili nešto?"

Iste rasprave vode se i na TikToku jer mnoge mlade mame koje imaju malu djecu bune se da Majčin dan nije dan baka. Tako je mama koja vodi TikTok profil emily_wehner izjavila da će na Majčin dan raditi ono što ona želi raditi.

Nijedna mama ne bi se trebala osjećati pod pritiskom da isplanira sve za Majčin dan. Bez obzira jesu li novopečene mame ili su im djeca odrasla, trebale bi imati slobodan dan.