Neke žene sa svekrom i svekrvom imaju dobar odnos, dok je nekima taj odnos tako kompleksan da negativno utječe na brak i obitelj. Kad u priču uđe dijete, njihova uloga postaje veća pa ponekad imaju potrebu miješati se u vaš život više nego što su to činili ranije. Njihova će vam podrška dobro doći, no sigurno će se naći i situacija u kojima će se protiviti vašim odgojnim metodama i pokušavati učiniti stvari na svoj način. Saznajte kako se u tim situacijama postaviti i zadržati dobar odnos uz zdrave granice.

Budite blagi

Pokušajte ne otvarati s njima osjetljive teme dok vam je glava još uvijek vruća. Ljutnja i bijes mogu iz vas izbaciti i ono što im ne biste baš htjeli sasuti u lice pa za rješavanje nedoumica, radije pričekajte trenutak kad ćete biti u miru sa sobom.

Budite blagi prema njima i fokusirajte se na to da su i oni nečiji roditelji, da su odgojili vašeg partnera i sigurno su napravili nešto dobro. Bez prozivanja im objasnite što vam smeta i što želite da promijene.

Neka partner komunicira za oboje

Poželjno je da i vi i partner otvoreno komunicirate s njima kad je u pitanju odgoj vašeg djeteta, no za neke je probleme bolje da ih, u zajedničko ime, komunicira vaš partner.

Budući da su to njegovi roditelji, on će s njima moći biti otvoreniji dok bi vašu kritiku lako mogli doživjeti kao napad. Važno je da su na kraju tog razgovora svjesni da je riječ o zajedničkom stavu.

Ne odustajte od onoga što vam je važno

U redu je imati granice i određene stavove kad je u pitanju odgoj djeteta jer riječ je o vašem djetetu. Ako ne želite da jede slatkiše, pije sokove, gleda televiziju po cijeli dan i ide kasno spavati kad je s bakom i djedom, to im morate reći i to tako da im bude jasno da je riječ o pravilu, bez iznimke.

Baka i unuka.jpg
Pexels 

Pokušajte razumjeti situaciju iz njihove perspektive

Ako svekar i svekrva svakodnevno čuvaju vaše dijete, morat ćete prihvatiti da neke stvari rade na svoj način, kako bi si olakšali svakodnevni boravak s djetetom.

To znači da će dijete možda gledati malo više televiziju jer su baka i djed umorni da cijelo vrijeme trče za njim ili nešto slično. U takvim situacijama pregrizite jezik ponekad jer vam čine uslugu. Koji sat televizije više dok su s njima neće napraviti toliku štetu. Izvažite situaciju i na neke stvari ponekad zatvorite oči.

Budite konkretni

Ako odlučite s njima razgovarati o situacijama u kojima su se previše miješali u odgoj ili nisu poštovali vaše odluke, budite konkretni i dajte im primjere u kojima su to radili,

Birajte bitke

Ako ćete reagirati baš svaki put kad naprave nešto po svom, s vremenom ćete poludjeti, a odnos će vam biti nikakav. Radije komentirajte samo ono preko čega zaista ne želite prijeći i što dugoročno utječe na vaše dijete.

Objasnite svekru i svekrvi da vaše metode nisu ništa bolje od njihovih i da na ovaj način ne želite baciti sjenu na njihov odgoj, samo što je vaš način drugačiji i želite da ga poštuju.

odgoj baka i djedova
Shutterstock 

Pokušajte ne tražiti previše usluga

Povremena čuvanja su sasvim u redu, uostalom, baka i djed žele provoditi vrijeme sa svojim unucima. Ipak, pokušajte ih ne tražiti usluge stalno. Svaki vaš poziv za pomoć ili savjet, za njih može značiti da im dajete pravo da se miješaju u odgoj.

Maknite fokus s djeteta, kad razgovarate

Ako imate sreće, vaši svekar i svekrva mogu biti zanimljivi ljudi s kojima možete pričati o svačemu. Ako imate problema s njihovim stalnim uplitanjem u odgoj djeteta, pokušajte promijeniti teme razgovora i fokusirati se na nešto što im je važno i što ih veseli, a da nije vaše dijete. Upoznajte ih kao ljude, pričajte o njihovoj mladosti, karijeri i pronađite zajedničke interese.