Potrebno je prije svega odgovornije i svjesnije kupovati. A ako uz to možete nešto i uštedjeti, još bolje. Ova zlatna pravila nije naodmet uvijek nanovo ponoviti:

1. Nikada ne kupujte gladni.
2. Obratite pozornost na proizvode visoko na gornjim policama i nisko na donjim. Oni su 30% jeftiniji od proizvoda na policama u razini očiju.

3. Umjesto skupljih proizvoda, odabirite domaće kopije. ‘Proguglajte’ koji proizvođač se skriva iza određenog proizvoda.

shopping
Shutterstock Nemojte se dati navući navodnim posebnim pogodnostima

Na što pripaziti tijekom kupnje?

PLAN ZA JELOVNIK
Možda vam ide na živce pisati jelovnik tjedan dana unaprijed ili pisati podsjetnik za kupnju, ali tako ćete rjeđe morati u nabavku i manje ćete novca potrošiti. Trebate li poticaj ili pomoć, na internetu pronađite recepte.

AKCIJE
Nemojte se dati navući navodnim posebnim pogodnostima ili velikim pakiranjima. Jer ako samo polovicu toga potrošite i zatim ostatak bacite, niste ništa uštedjeli.

SAMO GOTOVINA
Ako ste sastavili popis za kupnju, možete ugrubo procijeniti koliko će to koštati. I zatim uzmite otprilike tu sumu novca u gotovini (uzmite još malo više za svaki slučaj). Ništa vas neće bolje zaštititi od spontane kupnje od činjenice da više jednostavno nemate novaca.

SAMO U IZVORNOM OBLIKU
Naravno da je praktično kupiti očišćenu i opranu salatu, ali to je i skuplje i brže propada. Povrće i voće dakle kupujte u glavicama i neočišćene, a jednako tako nemojte kupovati ni gotova jela. Zdravije je skuhati kod kuće, a i jeftinije je.

PRAVILNO SKLADIŠTENJE
Lako i brzo kvarljive namirnice postavite naprijed u hladnjaku i brzo skuhajte ili pojedite. Salatu zamotajte u vrećice jer će tako dulje ostati svježa. Ako ste kupili veću količinu povrća, ono što niste iskoristili zamrznite na način da ga prije blanširate, ohladite, a potom u vrećicama ili posudicama stavite u led. Sada je sezona mahuna, graška, boba…, sve te namirnice lako možete zamrznuti. Iskoristite obilje na tržnici i osigurajte svojoj obitelji – zdrave zalihe.

BLIŽI SE ROK TRAJANJA
Proizvodi kojima uskoro istječe rok trajanja su povoljniji. Ako znate da ćete nešto odmah upotrijebiti i skuhati, tada slobodno kupite takve snižene namirnice. Kruh i peciva od prethodnog dana su povoljni, a još uvijek dobri za konzumaciju.

Stručnjak otkriva 3 načina kako uštedjeti prilikom kupnje namirnica
Povrće i voće dakle kupujte u glavicama i neočišćene, a jednako tako nemojte kupovati ni gotova jela


Izvor: Sretna.hr