Zasigurno ste nekada čuli da je netko jednostavno “pregorio” na poslu, no nitko ne spominje što učiniti kada se to dogodi roditelju? Za početak, donosi portal Mamin Kutak, vrlo je važno prepoznati problem. Tek tada možemo početi raditi na njegovom rješavanju. Evo znakova da su vam se baterije, kako fizičke, tako i emocionalne, ozbiljno ispraznile:


Fizička i emocionalna iscrpljenost

Roditelji su došli do granice kada jednostavno pomisle da više ne mogu, kao da je pred njima zid koji jednostavno ne mogu preskočiti i ne mogu se nositi sa svakodnevnim izazovima roditeljstva. Brojni roditelji ovo stanje opisuju sa stalnim fizičkim umorom u kombinaciji s izraženom nervozom.

Emocionalno distanciranje od djece

Roditelji često ovo stanje opisuju kao preživljavanje iz dana u dan bez pretjeranih emocija prema svojim najbližima. Dugoročno, to vas može udaljiti od djece, otežati uživanje u lijepim trenucima, ali i spriječiti iskazivanje ljubavi i privrženosti svojim najmilijima.


Osjećaj da nisam sposobna biti roditelj

Izgaranje kod roditelja često dovodi do osjećaja da niste više sposobni biti dobar roditelj.


Fizički simptomi

Ova dugotrajna premorenost i bezvoljnost mogu dovesti i do fizičkih simptoma, kao što su česte glavobolje, umor, bolovi u vratu, zujanje u ušima i blage vrtoglavice. Fizička iscrpljenost u kombinaciji sa visokim razinama stresa i anksioznošću narušava vaš imunitet i čini vas podložnijima brojnim bolestima.


Osjećaj krivnje i usamljenost

Pesimizam koji preuzima kontrolu nad vašim životom dugoročno dovodi do povlačenja u sebe, izbjegavanja druženja zbog straha od osude I nerazumijevanja.

shutterstock_1810833712.jpg
Shutterstock Ako ste došli do granice kada jednostavno pomislite da više ne možete, imate problem


KAKO SI POMOĆI?

Za početak je važno da prepoznate da niste dobro.

1. Naspavajte se, počnite više brinuti o kvaliteti sna, pronađite načine kako se opustiti u toplini vlastitog doma.

2. Stavite sebe na prvo mjesto, jer samo zdrava i sretna mama može dobro brinuti o svojim najmilijima. Brinite o zdravlju, o prehrani, o snu, ali i o socijalnim potrebama koje imate.

3. Čitajte tematske knjige koje će vas podsjetiti da se mnogo roditelja osjeća popust vas i da niste sami.

4. Tražite pomoć od prijatelja, obitelji, partnera ili stručnu pomoć.

shutterstock_1153828870.jpg
Shutterstock Nazovite partnera, prijatelje ili potražite stručnu pomoć kao podršku