Neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Finskoj proveli su dvije godine proučavajući 504 djece u dobi od 6 do 9 godina.Došli su do zaključka kako su djeca koja su provela više vremena čitajući i igrajući timske sportove razvila bolje vještine razmišljanja od one koja su se usredotočila na druge aktivnosti. Čitanje je itekako važno stoga vam u nastavku donosimo nekoliko novih i zanimljivih izdanja za djecu i mlade koja ujedno predstavljaju idealan božićni poklon.

MOJA SESTRICA LINA, Sanja Pilić

Priča govori o djevojčici i njezinoj sestrici Lini koju jako voli. Djevojčici je prije nego što je dobila sestricu bilo jako dosadno…
A onda je došla mala ljepotica i sve se promijenilo. Najviše je voljela kada se smije i pruža ručice. Svemu ju je polako učila: kreveljiti se, držati žličicu za juhu, hodati po stepenicama, pozdravljati susjede, ljuljati se i loptati… A najljepše je što se često maze.

Moja sestrica Lina - naslovnica.jpg
VBZ knjižara 

OVCA KOJA JE BILA SVOJA, Marijana Križanović

Slikovnica Ovca koja je bila svoja autorice Marijane Križanović topla je i poticajna priča koja se temelji na prikazu različitosti pojedinaca unutar društva, važnosti pripadanja i učinku empatije. Napisana je u vedrom tonu, začinjena lako pamtljivim osmercima te nas s iznimnom sinergijom ilustracija i teksta vodi putem transformacije lika, sve do sretnog završetka i dragocjene po(r)uke. Glavni lik Olivija kreativna je i talentirana ovčica koja otvoreno pokazuje svoje stavove, te sigurna u sebe hrabro i odvažno slijedi svoj put. Ova poučna slikovnica donosi i spoznaju koliko je lijepo biti vjeran sebi, pritom naglašavajući važnost podrške odraslih, kako bi se taj osjećaj usvojio i ukorijenio kod djeteta jer „biti svoj nešto je najljepše na svijetu”!

Ovca koja je bila svoja-naslovnica.jpg
VBZ knjižara 

IZGUBLJENI ZUBIĆ, Tamara Bakran

Marko je dječak koji je nedavno navršio šest godina. Marku je baš jučer ispao prvi zub. Ispao je negdje na pod, otkotrljao se. I izgubio. Strašno! Marko je plakao kao ljuta godina i nisu ga utješile ni bakine palačinke s pekmezom što inače uvijek pali. Već je sastavio cijeli popis želja za zubić-vilu a sad je sve propalo… Tko nije izgubio nešto vrijedno, pa bio to i zub? Tko nije tada očajavao? To je glavna tema ove priče, kao i neke obiteljske zavrzlame koje se na kraju ipak raspletu u sasvim sretan, nježan kraj. Uz to, tu su još klavir, bujni i čarobni podmorski svjetovi, avioni, pokoja suzica, osmijeh, i jedan uistinu mekan, utješan, plišanac.

izgubljeni-zubic-naslovnica.jpg
VBZ knjižara 

DOKTOR JABUKA I KRADLJIVCI OSMIJEHA, Slavko Sobin

U osnovnoj školi Leni Ercegović događa se nešto neobično: jedno po jedno dijete drugog be razreda jednostavno se prestalo smijati. Tko krade djeci osmijehe? Roditelji su zabrinuti, a zabrinut je i dobri doktor Jabuka. Je li riječ o nekakvoj bolesti, ili možda čaroliji? Dok razmišlja kako zaštititi djecu od kradljivaca osmijeha, čudesni doktor Jabuka otkriva snagu lijepe riječi pokazujući da se najveća čuda događaju upravo u nama samima…

DoktorJabuka2_Mockup.jpg
Petrine knjige 


MIRABELA IMA LOŠ DAN, Harriet Muncaster

Mirabeli je dan grozno započeo! Najbolja prijateljica Karolina obično je zna razvedriti, ali ovaj put nije došla u školu jer je bolesna i Mirabela predosjeća da će sve krenuti po zlu. Po povratku iz škole saznaje da je njezin brat Vilko pojeo zadnje čokoladne kekse dok se mazio s njezinom mezimicom Ljubicom i to je kap koja je prelila času – a posljedice su pogubne! Hoće li ipak doći do obrata prije nego što Mirabela pođe na spavanje?

mirabela-ima-los-dan-naslovnica.jpg
VBZ knjižara 

MIRABELA JE NESTAŠNA, Harriet Muncaster

Mirabelina se obitelj sprema na vilinsku proslavu pa je tata upozorio Mirabelu da bude dobra i poslušna. Ali Mirabela zna da je uvijek zabavnije uz malo vjestičje magije. Hoće li Mirabela poslušati tatu? BAŠ I NE!

mirabela-je-nestasna-naslovnica.jpg
VBZ knjižara 

MIRABELA KRŠI PRAVILA, Harriet Muncaster

Mirabela odlazi u školu za vještice obećavši da neće izazvati nikakve nevolje… Ali već na satu izrade čarobnih pripravaka stvari kreću po zlu, a vježba letenja završava pogubno. Mirabelin nestašluk poprima opasne razmjere.Valjda će uz pomoć svoje najbolje prijateljice Karoline uspjeti sve popraviti prije povratka kući.

mirabela-krsi-pravila-naslovnica.jpg
VBZ knjižara 

BUDI KAO MALI PRINC, Stéphane Garnier

Kultni Mali princ, prvi put objavljen 1943., jedno je od najčarobnijih djela svjetske književnosti. Ta zagonetna, lirska bajka glas je humanosti, prijateljstva i dobrote, a život njezina autora, Antoinea de Saint-Exupéryja, i dan-danas obavijen je velom tajne.
Knjiga koju držite u rukama vješto je “uhvatila” mudrost omiljenog Saint-Exupéryjeva klasika i prenijela ga u naše vrijeme. Mali princ Stéphanea Garniera podsjeća nas tko smo bili prije nego što smo odrasli i uči nas kako ponovno probuditi dijete u sebi, usporiti, igrati se, sanjati, pronaći magiju u malim, svakodnevnim trenucima, a njegove nadahnjujuće poruke o životu, ljubavi, snovima, prijateljstvu, radoznalosti, skromnosti i međuljudskim odnosima primjenjive su i danas. Budi kao mali princ ilustriran je originalnim de Saint-Exupéryjevim crtežima i razveselit će sve obožavatelje Malog princa, bez obzira na njihovu dob!

mali princ.PNG
VBZ knjižara