Novinari portala Stil.rs postavili su čitateljima zanimljivo pitanje o odgojnim metodama koje su njihovi roditelji primijenjivali u bivšoj državi. Javilo se 55 osoba koje su detaljno opisale kazne za svoje nepodopštine, a mi ih prenosimo u nastavku...

“Nije bilo potrebe za kažnjavanjem... Jednom je moj otac kaznio mog brata i ja se i danas, nakon pedeset i više godina, sjećam tih događaja... jer ja sam zapravo bio krivac... pokvario sam neke kablove za paljenje auta, a moj otac je mislio da je brat...i danas mi je žao što nisam imao hrabrosti priznati."

"Stajati u kutu i koristiti one štapiće kojima su se na tržnici vezale zelene vezice (valjda od vrbe) - ne može škoditi, ali se savršeno "anatomski oblikuje" oko nogu. Tako da mi je bilo zabavno razbiti ih na komadiće kad sam otkrila gdje ih je mama sakrila. Pa je čekam da dođe s posla i radujem se komadićima."
„Slabo su kažnjavali iako je bilo potrebe“.

"Sjećam se samo klečanja. To je u meni razvilo osjećaj da ne znam za kaznu i da me ništa ne može spriječiti. Ne volim to... Dijete mora imati postavljene granice, snositi odgovornost za svoje postupke. Mora proći sve u svom domu gdje je voljen, da zna kako reagirati i tamo gdje se nešto dogodi, a voljenih nema."

"Batine i policijski sat. Zahvalan sam svojim roditeljima na tome."

“Idemo sami po prut, pa odaberemo suhi, pa pukne, a onda moramo po sirovi, pa na dupe, šljas, pljas... Ali nas troje smo bili stvarno nemirni."

10 razloga zašto je odgoj djece u Jugoslaviji bio lakši
Shutterstock 10 razloga zašto je odgoj djece u Jugoslaviji bio lakši

"Nisu batine izašle iz raja. Otac nije, a majka je rekla 3 puta, pa kad ne slušamo, ona izvadi varalicu i malo nas protrlja po nogama da se naučimo redu. A što nam fali. Danas se roditelji ispričavaju svojoj djeci kad nešto pogriješe, da im se ne zamjere jer mogu zvati nadležne i gore”.

"Mama nam je uvijek prijetila da će reći tati za nas, a tata je bio još mekši od nje. Uglavnom, bili smo zločesta djeca, a mama puna posla. Lijepa sjećanja puna ljubavi i dobrote roditeljskog doma."

"Povišen ton za oktavu, u najgorem slučaju vrbov štap. A sad sam se sjetio i na tome im veliko HVALA."

„Mati me gađala papučom“.

"Moja majka, najbolja majka na svijetu... brižna, pažljiva, nježna, puna ljubavi, slušala je želje moje duše, ali s autoritetom i pustila me da se razvijam u najboljem smjeru! Bez kažnjavanja, uz puno razgovora punog ljubavi ali i autoritetom kojim danas sebe prema svom djetetu!!!Jako sam ponosna na svoju majku i već vidim da je i moje dijete na mene! Velika posvećenost djetetu,razum i dobra kombinacija ljubavi daju rezultate!"

"Spavanje u 6 popodne. A djeca se igraju ispod prozora. OMG, samo kad se sjetim..."

"Nikad nas nisu tukli"

"Pogledom, to je bilo dovoljno".

3 stvari koje su djeca u bivšoj Jugoslaviji znala raditi
Shutterstock 3 stvari koje su djeca u bivšoj Jugoslaviji znala raditi, a današnje generacije ne znaju