Neda Zubović Mihaljević, mama je četvero djece te uspješna poduzetnica i vlasnica tvrtke Mikroedra, jednog od najpoznatijeg distributera premium dječje opreme, a sada ima i novi projekt - “Najnaj konferencija za roditelje”, koja će se održati u hotelu Zonar u Zagrebu, 12. listopada 2023. godine, od 9 do 16 sati. Konferencija će okupiti stručnjake i suradnike iz područja kao što su sigurnost djece u prometu, nošenje, postpartum, dojenje, motorički razvoj, dohrana i odgoj te sve zainteresirane roditelje male djece i one koji će to uskoro postati! Ovim povodom razgovarali smo s Nedom o njenom karijernom putu i majčinstvu.

Neda, kako ste došli na ideju da organizirate konferenciju za roditelje, što vas je inspiriralo na novi projekt i kakav je odaziv za sad?

Kao roditelji četvero djece suočili smo se s brojnim situacijama, od poroda, dojenja, vožnje, nošenja, uspavljivanja, hranjenja, putovanja s djecom i na vlastitoj smo koži iskusili i pronašli rješenja koja se nude. Danas su roditelji pretrpani informacijama, a tržište preplavljeno raznim proizvodima. Zbog sve te šume, roditelji ponekad ne vide drvo pa se osjećaju nespremnima i uplašenima. Godinama smo u poslu distribucije premium dječje opreme i možemo reći da zaista razumijemo roditelje, dječji svijet i izazove s kojima se susreću. “Najnaj konferencija za roditelje” je ono što bismo suprug i ja voljeli da smo imali kad smo prvi put postali roditelji. Stoga smo odlučili besplatno omogućiti svim zainteresiranim roditeljima jedinstvenu priliku pripremiti se za što opuštenije, svjesnije i sigurnije roditeljstvo. To je moja misija, a mislim da je publika to prepoznala jer je odaziv nevjerojatan! Nismo uopće očekivali toliku zainteresiranost, a ostalo je svega još nekoliko slobodnih mjesta!

Stručnjakinja savjetuje na što pripaziti prilikom kupovine dječjih kolica
Promo Stručnjakinja savjetuje na što pripaziti prilikom kupovine dječjih kolica

Program je zaista bogat i pokriva sve sfere roditeljstva, od sigurnosti djece, preko poroda i dojenja do dohrane i odgoja. Čime ste se vodili pri kreiranju programa i čemu se posebno veselite?

Roditeljima smo željeli pružiti teme koje će im prije svega biti korisne. Iz bogatog programa izdvojila bih predavanje Franka Lilleheila, skandinavskog stručnjaka za sigurnost i dugogodišnjeg rukovoditelja razvoja BeSafe autosjedalica koji će govoriti o tome kako su skandinavske zemlje smanjile smrtnost djece u prometu. Bernadett Berecz, znanstvenica i savjetnica za nošenje iz Mađarske objasnit će zašto se nošenje može smatrati našim evolucijskim naslijeđem, a Matea Vitik iz Kiddo Centra podijelit će stručnost o motoričkom razvoju djece i prohodavanju. Ines Kovač Ivanović, poznatija kao Strollerica upozorit će roditelje na što paziti pri izboru dječjih kolica. Poznata doula Una Pašić Gregović, pružit će odlične savjete o pripremi za postpartum, a Branka Mrzić Jagatić govorit će o izazovima dojenja i kako ih svladati. Savjete o dohrani djece dat će Nikolina Mamić, a Glorija Peranić, prva hrvatska edukatorica roditelja po principima Pozitivne discipline raspravit će glavne probleme koji muče roditelje u modernom odgoju. Posebno se veselim okruglom stolu o izazovima modernog roditeljstva i očekivanjima od mama, pod moderatorskom palicom Nevene Rendeli Vejzović, a imat ćemo priliku čuti i iskustva poznatih mama Mirne Medaković Stepinac, Sonje Švajhler, Ingrid Divković i Nataše Janjić Medančić.

Već više od 10 godina ste poduzetnica. A u taj svijet ste ušli iz investicijskog bankarstva. Kako je izgledao vaš poduzetnički početak?

Moja poduzetnička ideja nastala je iz vlastitog iskustva. Kad sam prvi put postala majka, svome sinu sam tražila kvalitetnu autosjedalicu Pretražujući Internet shvatila sam da najbolje rezultate na testiranjima sigurnosti postižu skandinavske autosjedalice u kojima se djeca nekoliko godina nakon rođenja voze u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Jedva sam, preko Njemačke i Slovenije nabavila takav model norveškog proizvođača BeSafe. Toliko sam širila svoje oduševljenje tom autosjedalicom da su me prijatelji i poznanici uskoro tražili da je i oni naruče preko mene. Kontaktirali smo proizvođača, postali distributeri i uskoro su počele prve narudžbe. U međuvremenu, sa suprugom sam osnovala Mikroedru d.o.o. i počeli smo širiti biznis i s drugim proizvodima. Tako da, iako sam obožavala investicijsko bankarstvo, u jednom trenutku više nisam osjećala onaj početni zanos i to je bio tren kad sam se oprostila s jednim poglavljem svog života i svu svoju energiju usmjerila u vlastiti biznis!

Konferencija za roditelje_atmosfera 3 (1).jpg
Promo 

Vaša tvrtka Mikroedra je jedan od vodećih regionalnog distributera renomiranih brandova dječje opreme i prisutna je u 8 zemalja. Kako birate proizvode koje ćete distribuirati i koje vrijednosti i kriteriji su vam važni pri odabiru brendova? Hoće li posjetitelji moći isprobati neke proizvode na konferenciji?

Sve proizvode koje biram, biram na temelju vrijednosti koje zagovaraju ljudi koji ih osmišljavaju, dizajniraju i proizvode. U svom roditeljskom putovanju možete se susresti s proizvodima koji su korisni, značajni i koji doprinose boljitku Vaše obitelji, a i s onima koji izgledaju zgodno, a ne služe svojoj svrsi. Sigurnost, sigurnost i sigurnost u kombinaciji s kvalitetom i ergonomijom je moja mantra. Naše vrijednosti utkane su u same osobine proizvoda koje odabiremo. Najviši stupanj sigurnosti za djecu, bitan je bilo da se radi o vožnji u automobilu ili kolicima, prijenosu djeteta u nosiljci ili opremi koju će roditelji koristiti u kući. Zatim je tu savršena funkcionalnost proizvoda koja osigurava da u proizvodima koje zastupamo jednako uživaju i djeca i roditelji. Dizajn je važan jer služi svrsi – ostvarenju naše misije. Ona je da roditeljima ponudimo proizvode koji će im olakšati život i omogućiti da nastave sa svojim, najčešće vrlo aktivnim životnim stilom i nakon dolaska prvog i svakog idućeg djeteta u njihovu obitelj. Posjetitelji “Najnaj konferencije za roditelje” imat će mogućnost isprobavanja vrhunskih najnaj.eu proizvoda. Osim stručnih predavanja, na konferenciji će biti predstavljeni proizvodi renomiranih proizvođača kao što su BeSafe autosjedalice, Ergobaby nosiljke, Metro i iCandy kolica, Carriwell donje rublje za trudnice i dojilje, MODU igračke, bbox posuđe, Lassig korisne sitnice. Posebno ističemo Baobaby, naš vlastiti brand mekih dječjih cipelica, poznatijih kao Pelice koje ponosno proizvodimo upravo u Hrvatskoj. Uz zanimljiv program, savjete pri isprobavanju proizvoda i namještanju djece u nosiljke, posjetitelje očekuje osvježenje kao i zanimljivi pokloni.

Neda Zubović Mihaljević 4.jpg
Promo 

Osim što ste vlasnica tvrtke, majka ste četvero djece. Kako izgleda jedan vaš dan i kako balansirate između poslovne, privatne i majčinske uloge?

Možda će zvučati kao klišej, ali ako radiš ono što istinski voliš, onda doista nije teško. Na toj energiji nekako nađeš načina za mađioničarstvo koje uspješno kombinira i posao i obiteljski život i sebe. Smatram da život ne treba stati kad dođu djeca i da se fenomenalna iskustva ne trebaju odgađati nego doživljavati zajedno. Naravno, jedan od preduvjeta za uspjeh je da ne glumimo superheroje, nego da se okružimo kvalitetnim ljudima s kojima dijelimo iste vrijednosti i želju za uspjehom. Moj tim koji voli svoj posao i u njemu se osjeća ispunjeno najveći mi je poticaj za to da svaki radni dan ponovno dam sve od sebe. Tu je i ono što uvijek naglašavam, pogotovo od kad sam rodila blizanke: tražite podršku. Ja sam je naučila tražiti. Znam reći svojim prijateljicama da će me sigurno netko nazvati ako baš i zaboravim doći po jedno od svoje djece na neku od silnih aktivnosti njih četvero. Uvijek će se naći netko tko će uletjeti. Naravno da je podrška prisutna. Od supruga s kojim ravnopravno dijelim sve obveze do bake, djeda, svekrve, svih raspoloživih prijatelja i sestre. A jedna od glavnih karika je obožavana teta čuvalica koja svaki dan brine za djecu i njihove obroke. Nije uvijek lako, ali ako su svi svjesni koliko smo povezani, lakše nam je pristati na kompromise. Pomaže i to što su naši razni svjetovi često isprepleteni. Nedavno smo išli na poslovno putovanje u Francusku na koje smo poveli svoje tri kćeri. Uspjeli smo dogovoriti posao, uživati u putovanju i ukrasti privatne trenutke samo za sebe. Stvarno mislim da je zadovoljan i ostvaren roditelj najveća inspiracija za vlastito dijete. To je poruka koju oni osjete i onda kasnije u životu utjelove.

Koje vrijednosti želite prenijeti svojoj djeci?

Naša su djeca samostalna i društvena jer žive kao i mi - aktivno i punim plućima. Od svakodnevnog života i obaveza do puno razgovora, smijeha, prirode, jahanja, putovanja, sportova i kampiranja. Svima nam je zajedničko da volimo život i uživamo u njegovoj jednostavnosti. Tako odgajamo i njih - da izrastu u samopouzdane, sretne, odgovorne i sigurne osobe. Želim da moja djeca budu jednako zaljubljena u život i jednog dana strastvena u svojim interesima. Nadam se da smo suprug i ja svojim odgojem koji se temelji na poštivanju i podržavanju, stvorili preduvjet da imaju sigurniji odnos prema životu, s puno povjerenja i empatije prema drugima.

Konferencija za roditelje_atmosfera (1).jpg
Promo