Popularna tiktokerica @jusssliv ima troje djece, te je naučila neke trikove koji mogu pomoći novopečenim roditeljima. Jedan od njih odnosi se na izljeve bijesa koji su uobičajeni kod svakog djeteta nakon navršene prve godine.

Svako dijete, čak i ono s najblažim karakterom, ima izljeve bijesa. Oni nisu loši sami po sebi jer su normalan dio razvoja djeteta. Za razliku od odraslih, djeca nemaju razvijen sustav suzdržavanja i kontrole. Ona tek pokušavaju shvatiti svijet, uče kako dobiti stvari, zadovoljiti svoje potrebe... A kada im sve to ne uspije moraju ispuhati svoju frustraciju pa se koriste jedinim što im je na raspolaganju - ispadom bijesa.

Ali ova majka slijedi načela nježnog roditeljstva, koje se temelji na poštovanju, empatiji, granicama i razumijevanju. Kada njezina kćerkica djeluje kao da će se histerično rasplakati, ona počne trčati po kući i nasmijavati je. Suze se u sekundi pretvaraju u smijeh i izljev bijesa prestaje i prije nego što je zapravo počeo.

Istraživanja pokazuju da djeca odgajana nježnim pristupom bolje reguliraju emocije i manja je vjerojatnost da će patiti od depresije. Ona su emocionalno inteligentnija i sposobna su prenijeti te osjećaje ljudima. Ipak, treba imati na umu da nježno roditeljstvo nije čarobna metoda uz koju neće nailaziti na prepreke.

Svom djetetu budite privržen roditelj jer ćete na taj način lakše prebroditi, a možda i spriječiti provale bijesa. Lakše ćete “pročitati” svoje dijete te tako smanjiti ispade bijesa.