Čak 30 puta je bila brazilska prvakinja, postavila je rekord na 100, 200 i 400 metara u atletici i polučila uspjeh na brojnim nacionalnim i međunarodnim paraolimpijskim natjecanjima. No, sasvim posebnu titulu, onu majke, paraolimpijka Nanilza dos Santos Silva je osvojila tek prošle godine, u 36. godini života, kada se rodio njezin sin Lucca.

Majka i sin već su se zajedno natjecali, i to kada je ona bila u četvrtom mjesecu trudnoće. “Planirali smo Luccu, tako da sam malo usporila s treninzima, ali nisam skroz prestala trenirati, nastavila sam, jer sam htjela sudjelovati na važnom natjecanju. Sudjelovala sam, sve je prošlo u redu i nakon toga sam se u potpunosti posvetila trudnoći“, ispričala je Nanilza za brazilske medije i otkrila da se samo šest mjeseci nakon poroda vratila sportu. Natjecala se u trčanju na International Openu u São Paulu i osvojila srebrnu i brončanu medalju koje je posvetila sinu.

Priča o sportu započela je 2014. godine, no Nanny se s izazovima suočila puno prije toga. Kao dijete je nakon strujnog udara zadobila opekline trećeg stupnja zbog čega su joj morali amputirati obje ruke. Srećom, savladala je ograničenja koja joj je nametnula invalidnost, a najveći strah doživjela je kada se rodio Lucca, jer nije znala hoće li se moći brinuti za bebu.

Kad se Lucca rodio, i ja sam bio jako nestrpljiv da vidim kako će se ona nositi sa svim tim. Znao sam sigurno da će, s obzirom na snagu koju ima, ovu ulogu odlično odigrati. Zaista je lijepo vidjeti je kako se brine za njega”, istaknuo je Luccin otac, također paraolimpijac Wanderson Oliveira.

Nakon što je postala majka, njezina svakodnevica je podređena Lucci i treninzima. Kao što ste mogli vidjeti u videu, malenog danas uspješno doji, kupa ga, mijenja mu pelene i uživa u igri s njim.